Prosinac je vrlo specifičan mjesec, koji u mnogima budi osjećaj za druge i potrebu da nekome pomognu. Svakako dio razloga leži u Božiću, kao jednom od najvažnijih kršćanskih blagdana koji nosi poruku mira, solidarnosti i brige za bližnjega. Osim toga, tu je i još jedan krug oko Sunca, što nas nekako prirodno navodi da razmišljamo što smo učinili tijekom proteklih 11 mjeseci, jesmo li ispunili sve ono što smo zacrtali za tu godinu, jesmo li učinili neko dobro djelo, što ostavljamo iza sebe. Otvaraju se u prosincu i brojne mogućnosti da budemo solidarni, fokus je na potrebitima, djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, siromašnima, razne humanitarne akcije odvijaju se upravo u prosincu, čini se da su građani/ke u prosincu spremniji dati više. Posebno smo osjetljivi na djecu, kako u prosincu, to se pokazalo i tijekom našeg redovnog rada vezanog uz povezivanje građana/ki koji/e žele volontirati s organizacijama koje uključuju volontere, upravo je volontiranje s djecom najpopularnije u našoj bazi volonterskih angažmana. Sigurno ste tijekom prosinca naišli na barem jedan skromni popis božićnih želja djece koja se nalaze u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili su pak korisnici različitih udruga koje se bave djecom u riziku od socijalne isključenosti. Te skromne dječje želje svima nam izmame suze, izazovu empatiju i želju da barem taj jedan dan djeca dobiju lijepo umotan, pažljivo odabran poklon.

No, ima oko nas zaista mnogo mogućnosti da taj prosinac traje cijelu godinu. Svaki dan, tjedan i mjesec nose priliku za činjenje dobrih djela, za vježbanje solidarnosti, naravno volontiranjem! Volontiranje jest jedan od najvrjednijih oblika solidarnosti, davanjem svoga dragocjenog slobodnog vremena, dijeljenjem svojih znanja i vještina, svojeg osmijeha drugima šaljemo im poruku da su vrijedni i da netko o njima brine te ih svojim primjerom osnažujemo da i sami postanu volonteri/ke i ojačaju svoje samopuzdanja, osjećaj korisnosti, steknu nova znanja i vještine.

U našoj Bazi organizatora volontiranja postoje različite ustanove i udruge čiji korisnici su djeca različitih životnih okolnosti, a u čije volonterske programe se možete uključiti.

Posvetite svoje vrijeme djeci koja se nalaze u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu s poteškoćama u razvoju ili poremećajima u ponašanju.  Obogatite im slobodno vrijeme, nešto ih naučite, pomognite im u pisanju domaće zadaće. Na raspolaganju su vam različiti domovi od Novog Vinodolskog do Lovrana:

Osim ustanova, tu je i mnoštvo udruga koje pružaju različite usluge namijenjene djeci i mladima: volite li konje i svjež zrak i nije vam teško potegnuti do Njivica na Krku, volontirajte u Udruzi za terapijsko jahanje Moj prijatelj, a ako vam je bliža Rijeka, možete volontirati i u Udruzi za terapiju i aktivnosti pomoću konja Pegaz. Pridružite se aktivnostima Društva Naša djeca Opatija ili pak onog iz Malog Lošinja. Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić nudi volontiranje u likovnim radionicama, radionicama emocionalne podrške ili pak pripovijedanje priča djeci u Dječjoj bolnici Kantrida, dok se Udruzi Kocka i Osnovnoj školi Ivana Rabljanina na Rabu te Merlinu u Puli možete okušati u vođenju glazbenih radionica, radionica učenja jezika ili pomoći u učenju. Udruga Dira poziva volontere/ke da se pridruže na glazbenim, sportskim i kreativnim radionicama.

Djeci iz ekonomski ugroženih obitelji možete pomoći volontirajući u raznim radionicama udruge Šarolija, koja ima i svoj urbani vrt ili na mentorskom programu Društva za istraživanje i potporu, zatim u Socijalnoj samoposluzi Kruh Sv. Elizabete ili Caritasu Nadbiskupije Rijeka.

Prosinac je zaista odličan mjesec za stvaranje navike volontiranja, a uz siječanj iza ugla, volontiranje može biti vaša novogodišnja odluka! Osim nabrojanih mogućnosti za volontiranje, postoji ih još mnogo više, u najrazličitijim područjima, s najrazličitijim skupinama korisnika, a ako smo vas zaintrigirali i voljeli biste dobivati redovite informacije o volonterskim angažmanima, uključite se u našu Bazu volontera i zavolontirajte se prije sljedećeg prosinca!