Udruga za gastronomsku i kulturnu baštinu „Taste of Adriatic“ bavi se promicanjem, razvitkom i unapređenjem gastronomije u Hrvatskoj i svijetu; promicanjem kulture prehrane; istraživanjem povijesti prehrane i gastronomske baštine; poticanjem studija o hrani i kulture gastronomskog sjećanja; očuvanjem tradicionalne gastronomije kao nematerijalnog kulturnog dobra i okosnice razvoja ruralnih područja. Udruga počiva na portalu Taste of Adriatic na kojemu se objavljuju sadržaji na hrvatskom i engleskom jeziku.

Prepoznajući važnost kulture volontiranja i razvoja volonterstva u Hrvatskoj, Udruga je odlučila otvoriti volonterske pozicije kako bi se ciljevi udruge ostvarili na što bolji način  u lokalnim zajednicama. Ujedno, traže potencijalne nove ideje i novu energiju za njihov rad, širenje mreže ljudi koji su zainteresirani za gastronomsku baštinu i dodatnu podršku njihovom radu.

Volonteri i volonterke će biti koordinirani od strane predsjednika udruge koji će pružiti i sve podatke vezane za volonterski rad u Udruzi. Volonteri/ke mogu birati fleksibilno vrijeme volontiranja (najmanje dva sata tjedno), te ostvaruju sva prava i dužnosti prema Zakonu o volonterstvu. Svi su pozvani na volontiranje, ali smatramo da bi ovaj vid volontiranja bio od pomoći za profesionalno usavršavanje osoba koje su vezane uz turizam, gastronomiju, ugostiteljstvo, poljoprivredu odnosno studente tog usmjerenja.

Volonteri/ke se pozivaju na uključivanje u dvije vrste volonterskog rada:

          1. Stalne aktivnosti Udruge

Volonteri se mogu uključiti u tekuće aktivnosti Udruge, što uključuje:

  • posjete sajmovima i događajima vezanima za gastronomiju te izvješćivanje o tome,
  • otkrivanje i promicanje OPG-ova, restorana i konoba, vinarija i drugih proizvodnih djelatnosti na lokalnoj razini,
  • promicanje hrvatske gastronomije putem društvenih mreža (Facebook, Instagram, Youtube),
  • pomoć u prevođenju sadržaja na portalu (hrvatski-engleski),
  • autorski rad (samostalno ili uz pomoć mentora) u obliku članaka, fotografija i video sadržaja. Udruga pokriva sve troškove koji bi volonteri/ke mogli imati kao i prilikom posjeta ugostiteljskim i poljoprivrednim objektima, svi troškovi su podmireni, uključujući mogućnost noćenja ako se radi o dužem ili daljem putovanju na koje su volonteri spremni poći.

          2.  Volontiranje na projektima 

Udruga vodi nekoliko projekata i volonteri se mogu uključiti u te projekte, prema vlastitim željama i iskustvu:

  • Mediteranska prehrana u Hrvatskoj i mentalno zdravlje:

Projekt se temelji na prepoznavanju značaja mediteranske tradicionalne i moderne prehrane za mentalno zdravlje. Udruga traži lokalne volontere/internship pozicije koji bi istražili lokalnu mediteransku prehranu u skladu sa smjernicama projekta.

  • Gastronomska šetnja: 

Udruga stvara lokalne i regionalne interaktivne online „šetnje“ u kojima prepoznaje lokalne restorane i OPG-ove kao izraze hrvatske gastronomske baštine. Volonteri i volonterke iz svih krajeva Hrvatske se pozivaju na pomoć u stvaranju ovakvih gastronomskih šetnji koje se mogu kasnije koristiti.

Udruga nema zaposlene osobe, niti ima gospodarsku djelatnost. Svi članovi udruge su i sami volonteri.

Ako ste zainteresirani pridružiti se, javite nam se na mail: info@tasteofadriatic.com s motivacijskim pismom i opisnim životopisom. Nemojmo zaboraviti: „Hrana je kultura, identitet i bogatstvo“!