Udruga Terra i Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza pozivaju stručnjake/kinje i studente/ice da se prijave za volontiranje na savjetodavnoj besplatnoj telefonskoj liniji!

Poziv za uključivanje volontera i volonterki provodi se u okviru kampanje „Halo, kako si?“ koju će Udruga Oaza i Udruga Terra provesti krajem ožujka s ciljem osiguravanja sredstava za nastavak i povećanje fonda radnih sati besplatne telefonske linije Oslonac.

Telefon Oslonac s brojem 0800 9977 zaživio je u kolovozu 2022. godine, kao dio istoimenog projekta sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Provela ga je Udruga Terra u partnerstvu s Udrugom Oaza i Gradom Rijeka. Projekt je bio usmjeren na jačanje organizacijskih kapaciteta za pružanje stručne i volonterske psihosocijalne podrške u kriznim situacijama.

Na telefonu je tijekom 12 mjeseci provedbe bilo aktivno 15 educiranih volontera koji su uz stručnu podršku i superviziju u motivirajućem timu primili preko 600 poziva. Telefon i dalje radi svakim radnim danom od 18 do 20h i cilj je nastaviti pružati kvalitetnu besplatnu, anonimnu podršku i pomoć osobama u kriznim životnim situacijama te istovremeno ponuditi  volonterima/kama  mogućnost učenja i rada s klijentima.

Stoga pozivaju vas, stručnjake/kinje i studente/ice da se prijavite i u poticajnom okruženju, uz stručnu podršku i edukaciju, svojim znanjem, vještinama i dobrom voljom doprinesete radu Udruge Terra i Udruge Oaza.

Telefon Oslonac je otvoren svaki radni dan od 18:00 do 20:00 sati, a odgovornosti i dužnosti volontera/ke su sljedeće:

  • Dežurstvo na besplatnom telefonu podrške – pružanje telefonskog savjetovanja osobama kojima je narušeno mentalno zdravlje ili su pretrpjele traumu, stres ili gubitak uslijed krizne situacije;
  • Preusmjeravanje korisnika/ca kojima je potrebna dugotrajnija i kompleksnija podrška slobodnom savjetniku stručnog tima Terre i Oaze ili pružanje informacija o dostupnim uslugama savjetovanja u mjestu stanovanja korisnika;
Volonteri/ke koji nemaju iskustva u savjetovanju, prije početka volontiranja obvezni su sudjelovati na dvodnevnoj edukaciji za volontere „Specifičnosti rada s osjetljivim društvenim skupinama u uvjetima krize na savjetodavnoj besplatnoj telefonskoj liniji“. Prije početka rada svaki volonter/ka treba dobiti odobrenje edukatora za volontiranje.
Tijekom volontiranja volonter/ka sudjeluje u redovitim mjesečnim online sastancima s koordinatorom volontera te svaka 2 mjeseca prisustvuje online superviziji.
Svaki volonter/ka dobiti će Potvrdu o kompetencijama stečenim kroz volontiranje i potvrdu o odrađenim volonterskim satima koja za studente pomažućih profesija ulazi u obavljenu stručnu praksu.

Volonter/ka može biti:
– osoba starija od 21 godine i
– osoba koja je student ili stručnjak iz područja pomažućih profesija ili ima iskustva u savjetovanju.

Za volontere/ke koji imaju iskustva u savjetovanju bit će održan sastanak, a za ostale volontere i volonterke bit će održana edukacija u prvoj polovici ožujka 2024. O točnom datumu sastanka i edukacije volonteri/ ke će biti pravovremeno obaviješteni.

Pridružite se Prvi korak je da ispunite prijavnicu koja se nalazi ovdje. 

Sve potrebne informacije o volontiranju možete dobiti na e-mail: tea@udrugaterra.hr .