Hrvatska mreža volonterskih centara opetovano je opovrgavala netočnu informaciju koja se u posljednje vrijeme pojavila u različitim medijima, o navodnoj inicijativi Europske komisije za priznavanje iskustva stečenog volontiranjem kao radnog staža.

Volontiranje se neće prepoznavati kao radni staž niti će se izjednačavati s radnim stažem, odnosno trenutno ne postoji inicijativa za takvo što niti na razini Europske unije, niti na razini Hrvatske!

No to ne znači da EK nije posvetila napore boljem priznavanju kompetencija koje ljudi mogu steći volontiranjem. Postoji inicijativa vezana uz izradu jedinstvenog europskog obrasca za bilježenje kompetencija stečenih kroz volontiranje. U okviru te inicijative, preporuka je Europske komisije da se kompetencije stečene volontiranjem prate, evidentiraju i prepoznaju. Time se svima koji volontiraju daje mogućnost da putem jednostavnih alata evidentiraju svoje kompetencije stečene kroz volontiranje koje se kasnije mogu koristiti kao prilog životopisu i za predstavljanje potencijalnim poslodavcima.

Na nacionalnoj razini, u Hrvatskoj, u veljači ove godine pokrenut je proces (sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu NN 22/13) izrade Potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje. Namjera je potvrde pružiti podršku volonterima u prepoznavanju njihovih kompetencija (koja uključuju znanja i vještine te pripadajuću samostalnost i odgovornost) stečenih kroz volonterska iskustva, kako bi njima mogli poboljšati i upotpuniti svoj životopis te se bolje predstaviti potencijalnim poslodavcima. Očekuje se da će potvrda biti usvojena od strane Ministarstva socijalne politike i mladih do kraja 2013. godine.

Pojašnjenje HMVC-a i dodatne informacije vezano za kompetencije stečene kroz volontiranje pronađite ovdje, a konkrente primjere iz prakse o tome kako vrednovati kompetencije stečene kroz volontiranje i upisati ih u životopis ovdje.