Na poziv zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule, predstavnice i predstavnici, volonterke i volonteri članica Hrvatske mreže volonterskih centara proveli su nekoliko dana u Strasbourgu.
Tamo smo upoznati sa stavovima parlamentarca Picule o volonterstvu te poslušali koji nas to izazovi čekaju vezano uz Europsku uniju. Upoznati smo s radom Europskog parlamenta te najvažnijim aktivnostima i izazovima koje stoje pred Europskim parlamentom odnosno Europskom komisijom u nadolazećem razdoblju te nazočili plenarnoj sjednici Parlamenta i svečanoj dodjeli Filmske nagrade Lux.

Također, ta dva dana iskoristili smo kako bismo se sastali s predstavnicima alzaških udruga s kojima smo razmijenili iskustva u području međunarodnog volontiranja, Europske volonterske službe, s naglaskom na program Erasmus+, a s ciljem uspostavljanja međunarodne suradnje. Predstavili smo infrastrukturu u području volonterstva koja postoji u Hrvatskoj te ih kratko upoznali s radom lokalnih i regionalnih volonterskih centara kao i s radom i ciljevima Hrvatske mreže volonterskih centara.