U sklopu projekta Živa knjižnica – Ne sudi knjige po koricama, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz Rijeke organizirat će žive knjižnice za učenike i učenice srednjih škola te otvorene za javnost na području PGŽ tijekom 2018. godine. Prije živih knjižnica, ‘knjige’ volonteri/ke će (u svibnju) sudjelovati na jednodnevnom treningu u Rijeci.

Udruga PaRiter ovim putem poziva zainteresirane pripadnike/ce manjinskih skupina da svojim sudjelovanjem doprinesu ovom događanju te kroz dijalog i upoznavanje s čitateljima potaknu razbijanje stereotipa, međusobno prihvaćanje i uvažavanje, kao i bolje razumijevanje. Traže se predstavnice i predstavnici različitih etničkih i rasnih skupina, seksualnih i rodnih manjina te njihovi roditelji, osobe s različitim invaliditetom, beskućnici/ce, stranci (koji privremeno ili duže vrijeme žive u Hrvatskoj), roditelji djece s poteškoćama u razvoju, albino osobe… svi oni koji se prepoznaju i voljeli bi obogatiti živu knjižnicu svojom pričom. Sudjelovati mogu i osobe koje ne govore hrvatski jezik – udruga će osigurati prevoditelje.

Zainteresirane osobe mogu se javiti putem e-maila udrugapariter@gmail.com ili na broj 095 3935 611, a najkasnije do 25.04.2018. Više informacija možete saznati na internetskoj stranici udruge PaRiter .

Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica: jedina razlika je što su knjige ljudi, koji ne samo da informiraju i pričaju priču, već mogu i odgovarati na pitanja te ih postavljati. Na taj način otvara se neposredni, otvoreni i prijateljski dijalog između čitatelja/ica i živih knjiga te se na inovativni način utječe na dotadašnje stavove, smanjuju se negativne tenzije i jača empatija prema drugima i drugačijima. U živoj knjižnici čitatelji pomoću kataloga živih knjiga odaberu i ‘posuđuju’ knjigu na ograničeno vrijeme, te je nakon čitanja (razgovora koji traje otprilike 30 minuta) ‘vraćaju na policu knjižnice’.