Pročitajte iskustvo volonterke koja, kroz program riječkog Caritasa, volontira na aktivnostima pomoći u učenju.

Volontirati sam počela 27. studenog 2015. u Caritasu u Rijeci s preslatkim dječakom 3. razreda osnovne škole. Za sada volontiram jednom ili dva puta tjedno. Smatram da mi volontiranje daje izuzetnu priliku upoznati nove ljude i biti od pomoći onima kojima je pomoć potrebna, te da se mogu izuzetno iskazati i iskoristiti svoje znanje kao i poboljšati rad s ljudima.

Zašto sam počela volontirati?

U srednjoj školi sam često držala instrukcije svojim prijateljima ili im pomagala oko zadaće iz matematike, a pogotovo u vrijeme matura. Zbog raznih okolnosti fakultet nisam upisala odmah nakon srednje škole i to me navelo na razmišljanje o tih godinu dana „lufta“ i „što ću ja sa sobom do idućeg roka za upis na fakultet?“. Sestra mi je dala odličnu ideju o volontiranju, pa hajde, idem probati. Na internetu sam tražila doslovno „volontiranje u Rijeci“. Toliko sam bila „očajna“ da sam se prijavila i na oglase iz 2013. godine, tko zna, možda mi se posreći. No, tako sam našla i svježi oglas Caritasa, poslala mail i dobila brzinski kratki odgovor i dogovorila sastanak par dana kasnije. Brzo sam shvatila da će to biti jako zabavno iskustvo, a ponajviše zato što je to nešto novo za mene. Na kraju je stvarno sve ispalo kao super ideja.
Kada sam upoznala dječaka bilo mi je jasno da neće baš miran sjediti za stolom i upijati moje riječi kao da je to nešto stvarno ozbiljno. Ipak, svaki devetogodišnjak bi se radije igrao vani s prijateljima nego sjedio za stolom s nepoznatom osobom s kojom on sada još mora i učiti. Nakon kratkog vremena postali smo prijatelji. Sada učenje i nije bilo toliko ozbiljno, pa smo svako toliko zaglibili u potpuno drugoj temi kao npr. temi o mobitelima. Ali dobro, mora se čovjek malo i opustiti. A roditelji… roditelji su mu jako divni i dobri ljudi i drago mi je što sam ih upoznala. Nadam se da sam barem malo olakšala Ivanu učenje (on kaže da jesam), a njegovim roditeljima pružila barem malo slobodnog vremena.
Ovo iskustvo me naučilo dosta bitnih stvari. Upoznalo me sa samom sobom i mojim nekim osobnim granicama, a također i s različitim i zanimljivim ljudima kako u Caritasu tako i izvan njega, s raznim životnim pričama i iskustvima. Nastavit ću se dalje baviti volontiranjem jer mislim da je to human i lijep način za pomoći bilo kome, a time i odličan način za upoznati razne ljude i usvojiti nova, pozitivna iskustva i vrline.

Caritas Riječke nadbiskupije vas poziva da se uključite u kativbnosti pomoći u učenju djeci iz obitelji njihovih korisnika. Više informacija možete dobiti od koordinatorice volontera Slađane Tuftan, e-mailom sladana.tuftan@gmail.com .

Osim toga, u našoj Bazi organizatora volontiranja možete pronaći organizacije koje uključuju volontere u aktivnosti pomoći u učenju djeci.