5.12. je već više od 30 godina rezerviran za slavlje volonterki i volontera i njihovog neprocjenjivog i izuzetno važnog  doprinosa razvoju našeg društva.

Danas je fokus usmjeren na ono dobro oko nas, na našu ljudskost, na one koji nesebično pomažu drugima, ne očekujući ništa zauzvrat. Ipak, a volonteri i volonterke to dobro znaju, volonteri/ke uvijek dobivaju mnogo – dobar osjećaj, nova korisna znanja i vještine, nova prijateljstva, nove perspektive.

Volontiranje je prisutno u gotovo svim sferama naših života, od pomoći osobama u potrebi, do kulturnih i sportskih događanja, promocije ljudskih prava, pa sve do pomoći našim najboljim prijateljima – napuštenim psima. U volontiranje se može uključiti svatko – dovoljna je trunčica slobodnog vremena i prstohvat dobre volje, apsolutno svatko može doprinijeti u izgradnji humanije, tolerantnije, povezanije zajednice, u kojoj cijenimo sve ljude bez obzira na njihov status i koje smatramo vrijednim članovima zajednice. Upravo je tema ovogodišnjeg međunarodnog dana volontera Volontiranje za uključivu budućnost jer volontiranje pruža mogućnost svima, posebno onim skupinama koje su često isključene ili marginalizirane, da utječu na svoj život i preuzmu konstruktivnu ulogu u svojim zajednicama.  Volonteri i volonterke su oni koji žele vidjeti promjenu, koji ukazuju na rješenja, koji mijenjaju svijet.

Drage volonterke i volonteri i organizatori volontiranja hvala vam na svim uloženim satima, na svom znanju kojega ste prenijeli dalje, na svim osmijesima i toplim riječima koje ste uputili onima kojima je to trebalo. Hvala vam što osluškujete potrebe u našim zajednicama i što na njih spremno odgovarate. Čestitamo vam vaš dan, Međunarodni dan volontera!