Riječki željeznički kolodvor postao je mnogim ljudima u tranzitu privremena, usputna stanica. Dio kolodvora prenamijenjen je u Tranzitni punkt za migrante i migrantice kako bi im se ondje pružila osnovna humanitarna pomoć. Volonteri/ke i djelatnici/ce Caritasa Riječke nadbiskupije uz djelatnike/ce Isusovačke službe za izbjeglice, te pomoć Grada Rijeke i Crvenog križa održavaju djelatnost Tranzitnog punkta.

Na području parkirališta bivšeg „Graciania“ smješten je šator u kojem borave migranti/ce, kontejner za prihvat i distribuciju donacija, sanitarni kontejner sa 6 tuševa, dva sanitarna čvora i više kontejnera za smeće.

Osigurani su dnevni obroci, mogućnost tuširanja i presvlačenja u dvije smjene; od 10 do 14 sati te od 16 do 20 sati. U navedenom vremenu na Tranzitnom punktu uvijek je odgovorna osoba uz nekoliko volontera.

Pozivamo građane i građanke da se pridruže u iskazivanju ljudskog dostojanstva i pružanju osnovne okrijepe na putu za ljude u potrebi koji prolaze kroz naš grad i traže bolje sutra. Pozivamo i na solidarnost te razumijevanje za njihov životni put. Građani/ke, ako žele, mogu donirati toplu mušku odjeću do veličine M, higijenski pribor (žilete, pjene za brijanje, šampone), cipele za hodanje, tenisice od broja 40 do 45 na gore spomenutoj lokaciji i u navedenim terminima. Ukoliko se želite uključiti u volontiranje možete se priajviti putem e-maila soc.sluzba.caritas@ri-nadbiskupija.hr .