Osnovna škola Ravna Gora sudjeluje u našem projektu EduVol – volontiranje kao prilika za učenje. Učenici 7. razreda Osnovne škole Dr. Branimira Markovića, učiteljice Martina Majetić i Branka Padavić, pedagoginja Monika Bajt Stepić i ravnateljica Nataša Možgon Kauzlarić u srijedu, 16. lipnja 2021. godine, posjetili su Savjetovalište Izvor u Delnicama. Posjet je realiziran kao dio školskog projekta „Ja i moj svijet“ koji se temelji na pristupu učenja zalaganjem u zajednici (service – learning). Cilj školskog projekta „Ja i moj svijet“  je jačanje stavova učenika prema sebi, drugima i učenju te utjecaj na suočavanje s problemima. Škola je odabrala koordinatora mladih i provela upitnik o mentalnom zdravlju učenika, zajedno su dogovorili suradnju sa Savjetovalištem Izvor kako bi saznali informacije o mentalnom zdravlju mladih i kako ga očuvati i promicati te su Izvoru donijeli i donaciju od sredstava od prodaje školskih slikovnica. 

Učenici su zatim prisustvovali radionici koju je održala Tanja Jakovac, pedagoginja i psihoterapeutkinja i volonterka u Savjetovalištu Izvor. Nakon radionice, proveden je i intervju s predsjednicom Crvenog križa u Delnicama Snježanom Krizmanić i Tanjom Jakovac. Učenici su upoznali način rada savjetovališta te porazgovarali o temi mentalnog zdravlja kao važnom dijelu zdravlja svakog pojedinca. Projekt se nastavlja nakon ljetnih praznika. 

Učenje zalaganjem u zajednici pristup je poučavanju i učenju koji objedinjuje planirano učenje i aktivnosti djelovanja u zajednici. Riječ je o učenju činjenjem dobra za druge.

Učenje zalaganjem u zajednici usredotočeno je i na aktivnost od koje zajednica ima koristi (na primjer, podučavanje djece čije si obitelji ne mogu priuštiti plaćanje poduke) i na posljedične obrazovne koristi za osobu koja sudjeluje u aktivnosti (što je naučila u procesu podučavanja djece, ali i što je naučila prije aktivnosti, planirajući mali projekt učenja zalaganjem u zajednici). Riječ je o planiranom i organiziranom iskustvu koje se stječe pružanjem usluge kojom se odgovara na autentične potrebe zajednice. Dakle, učenje zalaganjem u zajednici je poput projekta koji osmišljavate uzimajući u obzir potrebe ljudi u vašoj zajednici, nakon čega provodite aktivnosti u zajednici za koje smatrate da mogu odgovoriti na te potrebe. Važno je da osobe koje želite uključiti u aktivnosti djelovanja u zajednici u najvećoj mogućoj mjeri i u skladu sa svojim sposobnostima budu uključene u planiranje i pružanje pomoći. Temelji se na aktivnoj uključenosti u sve faze projekta učenja zalaganjem u zajednici, od planiranja do evaluacije. Mladi bi se trebali osjećati kao da im projekt učenja zalaganjem u zajednici pripada te bis se trebali ponašati kao voditelji aktivnosti, a ne samo kao njihovi provoditelji.

Projekt EDUVOL financiran je kroz program Erasmus+ u iznosu od 140.339,00 Eura, a provode ga Platforma volonterskih centara i organizacija iz Slovačke, Pro Vobis iz Rumunjske, Volunteering Hungary iz Mađarske, Volonterski centar Varšava iz Poljske te Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka iz Hrvatske.