Udruga za razvoj civilnog društva SMART – Volonterski centar Rijeka je, 18. ožujka 2016., okupila 50 neprofitnih organizacija s područja Primorsko – goranske županije i lokalne/regionalne volonterske centre iz cijele Hrvatske, a koje aktivno uključuju volontere u svoj rad i time doprinose ostvarenju svoje misije i javnom dobru.
Već duži niz godina prepoznajemo da broj građana zainteresiranih za volontiranje raste, no nedostaje dovoljan broj kvalitetnih volonterskih programa u koje bi se mogli uključiti. Stoga je cilj konferencije “Poziv na buđenje – uloga koordinatora volontera“ bio predstaviti alate za povećanje kvalitete uključivanja i rada s volonterima izrađene tijekom provedbe istoimenog projekta. U kontekstu uključivanja volontera, kvaliteta se odnosi na učenje i prepoznavanje što organizacija radi dobro, a što nastoji poboljšati u području organiziranja i uključivanja volontera u rad organizacije. Sudionici su uz prezentacije imali prilike sudjelovati u raspravama i radionicama o spomenutima alatima – profesionalnom profilu koordinatora volontera, standardima kvalitete volonterskih programa za organizatore volontiranja, kurikulumu edukacije za koordinatore volontera, proceduri i instrumentu za vrednovanje kompetencija koordinatora volontera.
Konferencija “Poziv na buđenje – uloga koordinatora volontera“ je bila završno događanje istoimenog projekta kojega SMART provodi u partnerstvu s organizacijama iz Rumunjske, Slovačke, Latvije i Mađarske, a organizirana je u suradnji s Hrvatskom mrežom volonterskih centara.

Projekt “Poziv na buđenje – uloga koordinatora volontera“ je financiran sredstvima Europske unije kroz program Erasmus +, Ključna aktivnost 2 (suradnja za inovacije i razmjenu najboljih praksi, strateška partnerstva u području mladih) u iznosu od 145.014,00 €.