U razdoblju od 19. do 24. svibnja 2014. godine, u organizaciji Hrvatske mreže volonterskih centara diljem cijele Hrvatske održana je manifestacija „Hrvatska volontira“ čiji je glavni cilj promocija i daljnji razvoj volonterstva. Volonteri iz više od 60 hrvatskih gradova sudjelovali su u više od 300 volonterskih aktivnosti kako bi svojim doprinosom potakli izgradnju sretnije i bolje zajednice.

S obzirom da se ovogodišnje izdanje manifestacije ”Hrvatska volontira” odvijalo u svijetlu poplava koje su pogodile Hrvatsku i susjedne zemlje, velik broj planiranih volonterskih aktivnosti preusmjereno je na organiziranje i slanje humanitarne pomoći za krizna područja.

Manifestacija ”Hrvatska volontira” je, unatoč nastalim okolnostima, izvedena upravo kao podsjetnik na vrijednosti dobrovoljnog angažmana građana uvijek, a posebno u izvanrednim okolnostima. Broj organiziranih, ali i samoinicijativnih volonterskih aktivnosti povezanih s prikupljanjem pomoći poplavaljenim područjima nije moguće izmjeriti, ali pokazuje nam da smo društvo koje prepoznaje istinske ljudske vrijednosti i da smo spremni dati svoj doprinos.

Volonterski centri su protekli tjedan, te će sve do kada će za to biti potrebe, organizirati one aktivnosti koje mogu dodatno podržati institucije i to ovisno o potrebama područja na kojem djeluju: informirati, koordinirati volontere i motivirati ljude na iskazivanje solidarnosti.

Potrebno je dodatno ukazati na važnost post-kriznog djelovanja. Ljudi kojima je u poplavama stradala imovina trebat će našu pomoć i dugo nakon što prestane direktna opasnost i interes medija.
Javite se najbližem volonterskom centru, upišite u bazu podataka i pronađite volonterske projekte koje će različite neprofitne organizacije provoditi u narednom razdoblju.

Radujemo se što imamo priliku zajednički graditi zajednicu koja može i želi više! Prepoznajemo da vođeni vrijednostima kao što su uzajamnost, povjerenje, pripadnost i osnaživanje, volontiranjem doprinosimo općem dobru slobodnom voljom i zadovoljavamo ljudsku potrebu za sudjelovanjem u društvu!

Manifestacija „Hrvatska volontira“ organizirana je već četvrtu godinu za redom, a mobilizirala je ogroman broj organizatora volontiranja i volontera u zajedničkom isticanju značaja volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.