Pozivamo vas na Nacionalnu konferenciju Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, „Razvoj volonterstva – trebaju li nam novi putokazi?,  9. prosinca 2022., HUB365, ul. Franje Petračića 6, Zagreb Za ograničeni broj sudionika/ca osiguran je prijevoz autobusom iz Rijeke, s polaskom u 8:00 sati i povratkom iz Zagreba oko 20:00 sati.

U posljednjih nekoliko godina trendovi brzih društvenih promjena, krize, nove tehnologije i digitalizacija utjecali su na volonterstvo. Svjedoci smo povećanog broja neformalnih volonterskih aktivnosti, većeg broja volontera koji riskiraju vlastitu dobrobit i sigurnost (odgovor u kriznim situacijama, zagovaranje ljudskih prava, potpora izbjeglicama, prirodne katastrofe), inkluzivnijih volonterskih programa, porasta volontiranja u velikim događanjima i “volonturizma”. Svi ovi novi razvojni trendovi mogu imati pozitivne, ali i izazovne aspekte. Stoga je ključno stvoriti poticajno okruženje za razvoj volontiranja kao transformativne snage u desetljeću djelovanja usmjerenog na jačanje naših demokracija, građanskog angažmana, europskih vrijednosti, postizanje ciljeva održivog razvoja, odgovor na krize i proces oporavka za osiguranje otpornih i održivih zajednica.

Kako stojimo s volonterstvom u Hrvatskoj? Je li okruženje u kojem djelujemo poticajno za razvoj volonterstva? Imamo li strateški pristup razvoju volonterstva? Koliko je volonterstvo zastupljeno i podržano kroz javne politike? Što nam nedostaje? Što je potrebno unaprijediti?

Nacionalna konferencija „Razvoj volonterstva – trebaju li nam novi putokazi?“ okuplja razne dionike važne za ovu temu, nudi odgovore na ova, ali i druga pitanja, pruža različite perspektive i mogućnost istraživanja potencijala koje volontiranje ima za društveni razvoj i to kroz panel diskusiju s domaćim stručnjacima, primjere dobre prakse i zajedničko promišljanje aktualnih tema u području volonterstva.

 Konferencija je namijenjena volonterskim centrima, organizatorima volontiranja, kao i ostalim relevantnim dionicima i donositeljima odluka u području razvoja volonterstva.

 Za sudjelovanje na konferenciji potrebno se prijaviti putem sljedeće poveznice, a prijave za sudjelovanje na konferenciji otvorene su do 2. prosinca 2022.

Organizacija i provedba nacionalne konferencije o volonterstvu sufinancira se sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz projekt “Radius V”.

PROGRAM KONFERENCIJE

Voditelj konferencije: Domagoj Novokmet, novinar

10:30-11:00 Registracija, osvježenje, dobrodošlica

11:00-11:15
 Uvod u konferenciju i pozdrav

11:15-12:45 Panel rasprava „Razvoj volonterstva – trebaju li nam novi putokazi?

12:45-13:30 Lagani ručak

13:30-15:30 Paralelne radionice (detaljne opise radionica možete pronaći u dokumentu Poziva)
– Školsko volontiranje
– Neformalno volontiranje
– Oporavak volontiranja nakon pandemije
– Europska dimenzija volontiranja

15:30-16:00 Zaključci, pitanja i odgovori
Zatvaranje konferencije

Datum održavanja: 9.12.2022.

Mjesto održavanja: HUB365, ul. Franje Petračića 6, Zagreb

Kome je konferencija namijenjena?

Konferencija je namijenjena svim organizatorima volontiranja i volonterskim centrima, kao i ostalim relevantnim dionicima i donositeljima odluka u području razvoja volonterstva.

Prijave za konferenciju

Sudjelovanje na konferenciji potrebno je prijaviti najkasnije do petka 28. siječnja 2022. putem prijavnog obrasca koji je dostupan na ovoj poveznici:
https://forms.gle/CGpACgbb2uwRM1mb8

Kontakt osoba za dodatne informacije:

Jelena Kamenko Mayer, koordinatorica ureda HCRV

e-mail: hcrv@hcrv.hr

tel: 031 626 635