U organizaciji Udruge Delta, Udruge SMART, Osnovne škole Vežica i Prve riječke hrvatske gimnazije, u utorak, 16. travnja 2019. godine u Rijeci, održana je konferencija „Otkrivajući svijet školskog volontiranja“. Konferenciji je prisustvovalo stotinjak djelatnika i djelatnica odgojno-obrazovnih ustanova s područja Primorsko-goranske županije, učenika i učenica, njihovih roditelja, predstavnika i predstavnica Grada Rijeke, Filozofskog fakulteta u Rijeci i različitih udruga.

Cilj je ovog zajedničkog druženja bio potvrditi volontiranje kao sastavni i praktični dio građanskog odgoja i obrazovanja, ali i kao oblik neformalnog učenja koji, posebno u osnovnim školama, daje priliku učenicama i učenicima da vježbaju svoju aktivnu ulogu, djeluju na potrebe i probleme koji ih okružuju, surađuju, stječu nova prijateljstva te vježbaju solidarnost i toleranciju.
Konferencija je otvorena predstavljanjem rada učenice Osnovne škole Dolac, dobitnice nagrade za literarni rad na temu „Volontiranje: samo za taj osjećaj“. Potom je publika imala prilike čuti volontersku priču učenica Osnovne škole „Eugen Kumičić“ Rijeka, iskustva i motivaciju za pokretanjem školskog volonterskog programa koja je podijelila Violeta Nikolić, ravnateljica Osnovne škole Vežica te obraćanje Sande Sušanj, pročelnice Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.
Nakon navedenog uslijedilo je kratko predstavljanje projekta VOLLUMEN – širenje mreže školskog volontiranja, niza aktivnosti koje su provedene i najznačajnijih rezultata koji su ostvareni. Predstavljena je i volonterska akcija Osnovne škole Omišalj i Područne škole Dobrinj, „Izrada taktilnih knjiga za prijatelje“, koja pokazuje kako jedna mala, otočna škola brine o ranjivim članovima svoje zajednice.

Konferencija je potom nastavljena uz panel diskusiju koja je osigurala prostor različitim akterima iz zajednice da podijele svoj svijet volontiranja s publikom, svoja iskustva i priče, izazove s kojima se susreću, ali i prilike koje nadilaze formalni sustav odgoja i obrazovanja. Panel diskusiju je moderirala Bojana Ćulum Ilić s Filozofskog fakulteta u Rijeci, Odsjeka za pedagogiju, a na panelu su sudjelovale učenice volonterke Osnovne škole Malinska-Dubašnica, Petra Naranđa, školska pedagoginja i koordinatorica volontera Osnovne škole Omišalj, Ivana Golob, Natali Bosić i Lorena Kalić, predstavnice Vijeća mladih Benčić te Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.
Na samom kraju konferencije, publici je najavljena ovogodišnja manifestacija Hrvatska volontira, koju već devetu godinu za redom organizira Hrvatski centar za razvoj volonterstva. Ove godine Hrvatska volontira održat će se od 22. – 25. svibnja 2019., a cilj je ove manifestacije iz godine u godinu ukazivati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva. Svi prisutni pozvani su da za svibanj osmisle i prijave volonterske aktivnosti svojih učenika i učenica te na taj način krenu ili pak nastave s otkrivanjem čari svijeta volontiranja.

Konferencija „Otkrivajući svijet školskog volontiranja“ za osnovne škole jedno je od dva završna događanja projekta ”VOLLUMEN – širenje mreže školskog volontiranja“ financiranog od strane Europske unije kroz program Europskog socijalnog fonda, a sufinanciranog od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.