Udruga za razvoj civilnog društva SMART – Volonterski centar Rijeka, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka povodom 5.12., Međunarodnog dana volontera dodijelili su nagradu „Volonteri godine“ u nekoliko kategorija, za 2023. godinu.

Fotografije Majde Bembić s dodjele pogledajte ovdje.

Međunarodni dan volontera obilježava se od 1985. godine,  s ciljem obraćanja pažnje na vrijeme, trud, vještine i znanje kojega volonterke i volonteri ulažu u razvoj naše zajednice i tako svojim nesebičnim djelima mijenjaju svijet na bolje. Osim volonterki i volontera, nagradili smo i organizacije koje uključuju volontere, nagradom za kvalitetan rad s volonterima/kama – “Organizator volontiranja 2023.” Organizacije koje omogućuju volontiranje u svojim aktivnostima vrlo su važna karika u razvoju volonterstva, daju smisao cijelome iskustvu te su volonteri uključeni u aktivnosti koje su u skladu s potrebama korisnika ili zajednice.

Nagradom za školske volonterske klubove prepoznajemo važnost promoviranja i organiziranja volonterskih aktivnosti u odgojno – obrazovnim ustanovama.. Škola kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja može imati veliku ulogu u promicanju vrijednosti koje se volontiranjem afirmiraju, kao što su sloboda izbora, solidarnost, razvoj osobnih potencijala, zaštita ljudskih prava, briga za održivi razvoj i interkulturalno učenje.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana volontera prepoznavanje snage kolektivnog djelovanja: kad bi svi to činili. Kad bi svi volontirali, svijet bi sigurno bio bolje mjesto. Zamislite da više od osam milijardi nas volontira, koje su to neograničene mogućnosti za održivi razvoj – hrana i obrazovanje za sve, čist okoliš i dobro zdravlje, uključiva društva koja žive u miru i još toliko toga.

Volontiranje je ustvari ogroman obnovljivi resurs za rješavanje društvenih, ekonomskih i ekoloških problema diljem svijeta. Dok se svijet suočava sa sve većim izazovima, volonterke i volonteri su često prvi koji pomažu. Volonteri i organizacije civilnog društva su u prvom planu u krizama i hitnim slučajevima, često u vrlo teškim i opasnim situacijama.

Nažalost, taj je resurs još uvijek slabo prepoznat, na svim razinama. Zato obilježavamo ovaj dan dodjelom nagrada, kako bismo prepoznali i pohvalili mala djela sjajnih ljudi koja imaju ogroman utjecaj na naše zajednice i na naš planet.

 

Nagrade „Volonteri godine“ uručili su riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenica Župana Primorsko – goranske županije, Marina Medarić te predstavnice Udruge SMART.

Nagrade Grada Rijeke i SMART-a primili/e su Gorana Marković iz Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, Aurora Necko iz Centra za kulturu dijaloga i Goranka Rupe iz Prihvatilište za beskućnike Ruže Sv. Franje Rijeka.

Nagrade Primorsko – goranske županije i SMART-a primili/e su Biserka Maračić iz Udruge žena operiranih dojki Nada –Rijeka, Matejka Lovrić iz Udruge za promicanje dobrobiti djece “Portić” i Filip Škopić iz Udruge Ri Rock.

SMART-ova nagrada “Organizator volontiranja 2023.” uručena je Društvu za istraživanje i potporu Rijeka, a nagrada “Školski volonterski klub 2023., dodijeljena je Osnovnoj školi Centar, Rijeka.   

Dodijeljene su i pohvale Volonterskog centra Udruge SMART, a dobili su ih Veronica Vrhovnik, Društvo za istraživanje i potporu (DIP), Nika Štimac iz Srednje škole Delnice te  Udruga UZOR, Udruga Bakarska žena, OŠ Eugen Kumičić, Rijeka, OŠ Fran Franković, Rijeka, Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić“   Rijeka , Srednja škola Delnice, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka.

Čestitamo Međunarodni dan volontera svim pohvaljenim volonterkama i volonterima, svim dobitnicama i dobitnicima nagrade i svim drugim volonterima i volonterkama koje mijenjaju naš svijet na bolje!