Općenito o organizatoru volontiranja:

U zaleđu grada Rijeke i Kvarnerskog priobalja, na sjeverozapadnom području Gorskog kotara prostire se Nacionalni park Risnjak. Područje Risnjaka je zbog svoje iznimne ljepote i brojnih prirodnih fenomena godine 1953. proglašen nacionalnim parkom. Na površini od 64 km² susrećemo mnoštvo prirodnih pojava osebujne ljepote, prašumske predjele, netaknute planinske vrhove, sačuvane gorske livade, dinarski krš specifične hidrografije i oblika.

Osnovni podaci o Nacionalnom parku Risnjak:

Površina: 6350 ha

Najviša točka: 1528 m – Vrh Risnjaka

Najniža točka: 290 m – Kupska dolina

Temeljni fenomen zaštite: šuma i hidrogeološki spomenik prirode – izvor Kupe

Županija: Primorsko-goranska

Područja gradova: Delnice, Čabar i Bakar

Područja općina: Lokve i Čavle

 • snažna klimatska i vegetacijska pregrada između Hrvatskog primorja i kopnenih dijelova Hrvatske
 • najznačajniji primjer visinskog vegetacijskog raščlanjenja Hrvatske
 • najljepše izražen fenomen vegetacije ponikvi
 • prirodna veza između Alpa i balkanskih planina
 • prirodno stanište sve tri velike europske zvijeri (medvjed, vuk i ris)
 • 1148 vrsta i podvrsta flore

Područje djelovanja:

Park ima prvenstveno zadaću očuvanja izvornih prirodnih vrijednosti, a osnovna namjena mu je znanstvena, kulturna, odgojno-obrazovna i rekreativna.

Profil korisnika:

Punoljetne osobe koje su voljne volontirati u zaštićenom području i na taj način očuvati prirodne ljepote. Poželjna je fizička spremnost za sudjelovanje u programima, jer se većina aktivnosti odvija na terenu.

Aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti:

U Nacionalnom Parku Risnjak volonteri se mogu uključiti u različite volonterske aktivnosti koje su opisani u nastavku. Programi su namijenjeni za skupinu volontera/ki, uz ograničen broj, te u unaprijed određenim terminima. U slučaju lošijeg vremena, a program zahtijeva pretežito terenski rad, termini će se pomaknuti sukladno dogovoru s prijavljenim volonterima/kama.

 1. Izrada šindre – tradicionalnog drvenog pokrova u Gorskom kotaru
 • Volonteri će uz obuku, nadzor i pomoć mentora na terenu izrađivati drvenu šindru – tradicionalni pokrov na lokalitetu Parka – korištenjem tradicionalnih alata.
 • Program doprinosi očuvanju kulturne baštine te estetskom i funkcionalnom uređenju Upravne zgrade Parka te postojećih pomoćnih objekata i putokaza u Parku. Također, doprinosi očuvanju prirodnog izgleda Parka proizvodnjom prirodnog građevinskog materijala koji se uklapa u okoliš.

       2. Održavanje gorskih livada: 

 • Programom su obuhvaćene aktivnosti kojima će se sa jednostavnim, nemotoriziranim alatima očistiti gorske livade i njihovi rubni dijelovi, a koje se nalaze na području Parka. Tradicionalnom ručnom košnjom trave okušat će se u već zaboravljenom zanatu – „košnja kao nekad davno“  te uklanjati grmove i manja stabalca koja rastu na livadi i uz rubove.
 • Program doprinosi očuvanju prirodne baštine u svrhu sprječavanja sukcesije poljoprivrednih površina i održavanja bioraznolikosti. Također, doprinosi da ovaj prelijepi dio prirode ostane i nadalje atraktivan i bogat biljnim vrstama.
 1. Održavanje staza
 • Volonteri/ke će uz edukaciju, nadzor i pomoć mentora na terenu održavati poučnu stazu Leska te planinarske staze i putove: čistiti staze i održavati prohodnost putova i staza u vlasništvu Parka, podrezivati grane i uklanjati grmlje sa staze, markirati (obilježavati) staze, izrađivati sigurnosne rukohvate i ograde te popravljati već postojeće, izrađivati klupice, održavati i izrađivati putokaze itd.
 • Održavat će prilazne putove u dolini Kupe: čistiti prilaze k izvoru rijeke Kupe, podrezivati grane i uklanjati grmlje sa staze, izrađivati sigurnosne rukohvate, popravljati te izrađivati dotrajale drvene prijelaze te ličiti ih eko bojom.
 1. Održavanje objekata
 • Volonteri će pomagati djelatnicima u tehničkoj službi u održavanju i popravcima na objektima poput farbanja stolarije, ličenja zidova i uređenja okućnica i sl. Program uključuje u terenski rad na području parka, ovisno o potrebama održavanja.

Komentar koordinatora volontera:

Tehnička, stručna i služba čuvara prirode kontinuirano obavljaju poslove vezano uz zaštitu i očuvanje NP Risnjak poput održavanja gorskih livada i obilježenih planinarskih staza te održavanja objekata u vlasništvu Parka, ali pomoć volontera i volonterki uvijek je vrlo dragocjena i dobrodošla. Također, zbog očuvanja kulturne baštine ovog kraja potičemo upotrebu prirodnih materijala u Parku i okolici te nudimo volonterski program izrade šindre – tradicionalnog drvenog pokrova.

Pridružite nam se u Nacionalnom parku Risnjak i iskušajte se u raznim volonterskim aktivnostima koje nudimo u određenim terminima od proljeća do jeseni. Nudimo besplatan smještaj u hostelu koji se nalazi u centru Crnog Luga, nedaleko od uprave parka. Također, volonterima/kama ćemo omogućiti jedan topli obrok te prijevoz do mjesta volontiranja unutar Parka.

Prijavni obrazac nalazi se ovdje: http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/ 

Ujedno pružamo i mogućnost za organizirana, jednodnevna korporativna volontiranja te pozivamo sve zainteresirane poslovne subjekte da nam se obrate za više informacija na mailove: recepcija@np-risnjak.hr  ili volonterski@np-risnjak.hr .

Veselimo se Vašim prijavama i Vašem dolasku!

Podaci o organizatoru volontiranja:

Adresa: Bijela Vodica 48, 51317 Crni Lug

Telefon: 051/836-133

E-mail: recepcija@np-risnjak.hrvolonterski@np-risnjak.hr 

Web: http://np-risnjak.hr/

Društvene mreže: https://www.facebook.com/np.risnjak