Kampanju Hrvatska volontira 2021. organizirao je Hrvatski centar za razvoj volonterstva, u suradnji s četiri regionalna volonterska centra (Volonterskim centrom Zagreb, DKolektivom – Volonterskim centrom Osijek, Udrugom „MI“ – Volonterskim centrom Split i Udrugom SMART – Volonterskim centrom Rijeka) te lokalnim volonterskim centrima. Nacionalna kampanja se 2021. odvila jedanaestu godinu za redom, iako se tradicionalno održavala u svibnju, zbog epidemiološke smo ju situacije proveli u rujnu. Kampanjom želimo ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.

Hrvatska volontira 2021. odvijala se od 29. rujna do 2. listopada, a okupila je važnu društvenu mrežu od 2739 volontera i 132 organizatora volontiranja koji su kroz 180 volonterskih aktivnosti našim zajednicama poklonili čak 13 822 volonterska sata! Na području djelovanja Regionalnog volonterskog centra Rijeka, uključilo se 920 volontera, koji su volontirali u čak 64 aktivnsoti koje je organiziralo 40 udruga i ustanova, te su nam poklonili 4269 volonterskih sati!

Pogledajte izvještaj s fotografijama ovdje

Street art intervencije, čišćenje okoliša, podmorja i urbanih vrtova, likovne, plesne i radionice očuvanja folklorne baštine, pisanje razglednica starijim osobama, aktivnosti s ranjivim skupinama, prikupljanje potrepština za ugrožene građane, volontiranje na raznim kulturnim događanjima, pomoć u učenju, čitanje priča, šetanje pasa iz skloništa za napuštene životinje, druženje s korisnicima raznih ustanova…samo su neke od provedenih aktivnosti koje nam ukazuju da je volontiranje važna društvena mreža.

2021., između ostaloga, obilježili smo i desetu obljetnicu Europske godine volontiranja, povodom koje se naglašava nekoliko ključnih značajki modernog razumijevanja koncepta volonterstva u Europi, a to su osnaživanjezahvalnostinkluzivni angažman te međusektorska suradnja dijeljenje resursa.

Lejla Šehić Relić, Predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog centra za razvoj volonterstva naglasila je: “Hrvatska volontira 2021. dogodila se kao podsjetnik na otpornost volonterskog angažmana i kao još jedno priznanje svima koji su svoje osobne kapacitete stavili na raspolaganje zajednici. U vremenima kad pažljivo mjerimo naše kapacitete za podršku jedni drugima i društvu, ova manifestacija potvrdila je volontiranje kao obnovljivi izvor solidarnosti. ” Hvala što ste tu!

Ovogodišnja kampanja sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda kroz projekt  “Radius V” te sredstvima državnog proračuna Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kroz projekt “Pozitivna struja volonterstva”. Projekt “Radius V” provodi DKolektiv – organizacija za društveni razvoj, a partneri na projektu su: Hrvatski centar za razvoj volonterstva, Volonterski centar Zagreb, Udruga „MI“ – Split, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Centar za civilne inicijative, ACT Grupa, Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet u Rijeci, Grad Split, Grad Rijeka, PRONI Centar za socijalno podučavanje. Ukupna vrijednost projekta je 3.568.878,67 kn. Projekt Pozitivna struja volonterstva provodi Hrvatski centar za razvoj volonterstva, a partneri na projektu su Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Grad Zagreb i Grad Rijeka. Ukupna vrijednost projekta je 200.000,00 kn.