U prva tri dana manifestacije provedeno je više od 160 volonterskih aktivnosti u cijeloj Hrvatskoj, a sve s ciljem promoviranja vrijednosti volontiranja za pojedince i zajednicu.

Od ponedjeljka, građani u sklopu manifestacije Hrvatska volontira treniraju svoje srce na različite načine – volontiranjem na akcijama uređenja okoliša, radionicama na temu volontiranja, kulinarstva, ekologije i izrade ukrasnih predmeta, na aktivnostima promoviranja zdravog načina života te volontiranjem na sajmovima i akcijama solidarnosti.
U nastavku donosimo samo neke od brojnih volonterskih aktivnosti koje su se provodile u razdoblju od 18. – 20. svibnja diljem Hrvatske.

U sjevernoj Hrvatskoj volonteri su se družili s djecom, osobama treće životne dobi i životinjama, provodili su razne kreativne radionice, srednjoškolci su organizirali akcije solidarnosti, dok su osnovci uređivali prostore i predstavljali svoje znanje o volontiranju.
U Zagrebu, u Domu za odgoj djece i mladih Dugave, izgrađen je eko vrt i kompostište za korisnike Doma. Akciju je organizirao Volonterski centar Zagreb u suradnji s Domom i stručnim savjetnicama na području vrtlarstva, a kao volonteri okušali su se i sami korisnici Doma. Također, Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ iz Koprivnice u utorak je organizirala modnu reviju pod nazivom „Tko je chef?“ gdje su predstavljeni odjevni predmeti koje mame i tate nose u kuhinji, a koje je izradila zadruga Humana nova od recikliranog materijala.
Klub za starije iz Nedelišća i Volonterski ured Međimurja organizirali su volontersku akciju pod nazivom “Kako smo se igrali nekad, kako se igramo danas” održanu u Dječjem vrtiću “Zvončić” Nedelišće. Bake volonterke djeci su ispričale i pokazale kako su se igrale nekad, kad su bile male, a zatim su im djeca pokazala kako se igraju danas.
U zapadnoj Hrvatskoj do sada su provedene različite volonterske aktivnosti; maturanti s Cresa pokazali su dobar primjer što maturanti mogu, pa su umjesto prosipanja, hranu prikupljali za korisnike riječke Socijalne samoposluge. Da je međugeneracijska solidarnost važna, pokazali su nam volonteri koji su se družili i igrali igre u domovima za starije u Poreču, Puli i Velom Lošinju. Kao što to i priliči ovakvim manifestacijama, organizirane su i različite akcije uređenja prostorija i okoliša, u Labinu je uređen Spomenik kulture Šoht, a na Lošinju izgrađen suhozid za budući školski vrt.
Osim toga, u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu i Studentskim zborom Veleučilišta u Karlovcu, Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije u utorak su organizirali motivacijsko predavanje o mogućnostima volontiranja studenata u udrugama osoba s invaliditetom na kojem je predstavljeno više udruga osoba s invaliditetom.

Brojne su se aktivnosti proteklih dana događale i na jugu Hrvatske, a fokus je, naravno, bio na mladima. Tako je u Osnovnoj školi Stobreč u Splitu, u ponedjeljak, 18.5. održana akcija pod nazivom „Naše dvorište“. U njoj je sudjelovalo 25 učenika četvrtih i šestih razreda kojima su se još pridružili roditelji i volonteri. Oni su zajedničkim snagama uređivali školsko dvorište; sadili su mentu, neven i kadulju te druge sadnice kojima su uljepšavali školski vrt. Sjeverna strana školskog vrta dodatno je uljepšana bojanjem ograde.

Volonterski centar Dubrovnik organizirao je volonterske aktivnosti pod nazivom Give Back Day u koje su kao volonteri uključeni sudionici festivala Awesomeness. Oni su uredili pothodnik i dječje igralište u dubrovačkom naselju Mokošica te adaptirali prostoriju u privremenom prihvatilištu za beskućnike Vis 2.

Od mnogobrojnih aktivnosti u istočnoj Hrvatskoj, posebno topla je priča o jednoj kreativnoj kuharskoj radionici održanoj u utorak. Volonteri Ugostiteljsko-turističke škole Osijek ugostili su sedam učenika/ca Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” s kojima su kroz druženje i u opuštenoj atmosferi pripremali različita predjela i deserte. Učenici su im na zabavan način prenijeli svoja znanja i kuharske vještine, ali ujedno razvijali i njihove komunikacijske vještine te znanja i navike potrebne za samostalan život.

Hrvatska mreža volonterskih centara i Mreža mladih Hrvatske organizatori su manifestacije Hrvatska volontira koja će se ove godine održati od 18. do 23. svibnja 2015., a uključit će veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje će kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promovirati volontiranje. Popis svih volonterskih aktivnosti koje će se održati u razdoblju od 18. – 23. svibnja 2015. možete naći OVDJE.
Fotografije s manifestacije Hrvatska volontira 2015. možete preuzeti OVDJE.

Dobro je za tebe, dobro je za druge. Volontiraj! Ovogodišnjom manifestacijom želimo podsjetiti sve nas koliko dobroga volontiranje donosi svakom pojedincu, zajednici u kojoj živi, a time i društvu u cjelini.