Kroz međunarodni  projekt LAB – Locally across borders mladima dajemo priliku da stvarno promijene svoje okruženje, pod vlastitim uvjetima i brigom za svoj razvoj, kao i priliku da putuju u inozemstvo i upoznaju svoje vršnjake iz Italije i Poljske!

Želja nam je motivirati mlade iz Hrvatske, Italije i Poljske da se angažiraju u svojim zajednicama, da razvijaju svoje građanske kompetencije i razvijaju međunarodnu suradnju mladih. Sudionici LAB-a moći će realizirati svoje projekte, podržavajući i odgovarajući na potrebe lokalne zajednice, ali će formirati i međunarodne timove za realizaciju projekata slične tematike. Njihova će zadaća biti istraživanje potreba zajednice, predlaganje rješenja problema u dogovoru s budućim korisnicima njihovih aktivnosti i izvršavanje planiranih zadataka. Volonteri i volonterke moći će samostalno voditi projekt uz podršku radnika/ca s mladima ili nastavnika/ca. Bit će to i prilika za učenje, proširivanje znanja i stjecanje novih vrijednih vještina. Radnici/e s mladima i nastavnici će steći nova znanja i vještine o metodi učenje zalaganjem u zajednici i o online volontiranju.

Učenje zalaganjem u zajednici temelji se na premisi – učenje kroz aktivnosti u zajednici. Spaja aktivnosti u  lokalnoj zajednici koje su temeljene na stvarno utvrđenim potrebama s mogućnošću stjecanja novih znanja i vještina. Razvija društvene i građanske kompetencije kao i kritičko mišljenje. Ova se metoda može koristiti u formalnom i neformalnom obrazovanju.

Projekt će završiti međunarodnom online konferencijom posvećenom aktivnostima mladih metodom učenja zalaganjem u zajednici. Dodatno, na temelju iskustva projekta Locally Across Borders pripremit će se vodič za mlade lidere.

Projekt provode Stowarzyszenia Centrum Wolontariatu Warsawa iz Poljske (Volonterski centar Varšava), Volontari Senior Professionali Onlus iz Italije i Udruga za razvoj civilnog društva SMART, a financiran je kroz program Europske unije Erasmus+ unutar  KA210-YOU – Mala partnerstva u području mladih u iznosu od 60.000,00 eura.