Volonterstvo je jedan od najsnažnijih elemenata koji doprinose razvoju i oblikovanju demokratskih promjena i socijalnoj koheziji u svakom društvu. Volonteri pomažu drugima i ukazuju na probleme i potrebe oko nas. Kako bismo zahvalili iznimnim pojedinkama i pojedincima koji dobrovoljno, bez naknade, ostavljaju svoj otisak srca u životima drugih i naše zajednice, obilježavamo 5.12. – Međunarodni dan volontera. Međunarodni dan volontera proglasila je generalna skupština UN-a, 1985. godine.
Tim povodom, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, nagradila je istaknute volonterke i volontere s područja županije i grada. Dodjelom nagrada izrazili smo priznanje volonterima koji su uložili svoje vrijeme, trud, znanje i vještine za dobrobit i razvoj zajednice.
Nagrađene volonterke i volonteri s područja grada Rijeke su Sandra Mrkalj (Udruga za promicanje dobrobiti djece „Portić“), Emina Jusufspahić (Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Rijeci), Tomislav Baran (Matica umirovljenika grada Rijeke).
S područja Primorsko – goranske županije nagrađeni su Tina Babić (Gradska knjižnica Rijeka), Dino Ilić (Centar tehničke kulture Rijeka) te Kristina Ribarić (Udruga za djecu i mlade „Kocka“, Rab).

U ime Grada Rijeka nagrade je uručio zamjenik gradonačelnika, gospodin Marko Filipović dok je gospođa Marina Medarić zamjenica primorsko – goranskog župana, uručila nagrade volonterima s područja PGŽ-a.

Osim priznanja ovim iznimnim pojedincima, važno je dio pažnje pridati i organizacijama koje volonterima omogućuju smislen angažman. Dodjelom nagrade za organizatora volontiranja želimo promovirati važnost kvalitetnih volonterskih programa te izraziti priznanje organizacijama koje, u cilju pružanja kvalitetnije usluge svojim korisnicima, uključuju volontere u svoj rad. Nagrađene organizacije su Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka te udruge Ri Rock i SOS telefon – grad Rijeka.

Uz nagrade, dodijeljena su i pohvale Udruge SMART – Volonterskog centra Rijeka. Pohvale su uručene Svetozaru Kovačeviću (Udruga umirovljenika i starijih osoba Kastav), Sanji Štajdohar (Gradska knjižnica Rijeka), Lovorki Pandur (Dom za odrasle osobe Turnić, Rijeka), Jeleni Martinčić (Udruga Ri Rock), Mireli Pašić (SOS telefon – grad Rijeka), Jasmini Bijelić (SOS telefon – grad Rijeka), Jadranki Brozičević i Tamari Stojković (Centar za participaciju žena u društvenom životu) te Boćarskom klubu osoba s invaliditetom “Pulac”.

Svim volonterima i volonterkama čestitamo Međunarodni dan volontera! Posebno ćemo se osvrnuti na sve one koji su se uključili u pomoć izbjeglicama koje prolaze kroz našu zemlju. Sretni smo što u Europi imamo slobodu izbora volonterskog angažmana za one vrijednosti u koje kao građani vjerujemo. Volonterski angažman velikog broja građana nije samo promijenio i spasio živote izbjeglica, već je i promijenio stavove naših sugrađana. Solidarnost i poštivanje ljudskih prava, vrijednosti na kojima se Europa temelji, upravo žive i ostvaruju volonteri kroz svoju predanost i uključivanje. Hvala svima!

Pročitajte kratke informacija o nagrađenim volonterima i organizacijama.