Povodom Međunarodnog dana volontera, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom dodijelila je nagradu „Volonteri godine“ za 2018. godinu, u nekoliko kategorija.

Čvrsto vjerujemo da je trud volonterki i volontera potrebno nagraditi, naime upravo te pojedinke i pojedinci ulažu svoje vještina i znanje, vrijeme i trud u razvoj naše zajednice i svojim nesebičnim djelima mijenjaju svijet na bolje.

Osim pojedinaca i pojedinki, nagradili smo i organizacije koje uključuju volontere, nagradom za  kvalitetan rad s volonterima/kama – “Organizator volontiranja 2018.” Ovom nagradom želimo zahvaliti i istaknuti razne udruge i ustanove koje ulažu svoje resurse kako bi omogućile uključivanje u zanimljive i poticajne volonterske programe te tako svojim korisnicama/ima pružile dodatne aktivnosti i obogatile život naše zajednice.

2018. godine, SMART je uveo i novu kategoriju nagrade, kako bismo istaknuli važnost promoviranja i organiziranja volonterskih aktivnosti u odgojno – obrazovnim ustanovama – “Školski volonterski klub”. Smatramo da poticanje mladih na volontiranje ima višestruku važnost, predstavlja izvor društvene energije za pomoć potrebitima, iskustveni je način odgoja mladih za aktivnu građansku ulogu u demokratskom društvu, a važnu ulogu ima i u razvoju samopoštovanja i vrijednih socijalnih vještina. Škola kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja može imati veliku ulogu u promicanju vrijednosti koje se volontiranjem afirmiraju, sloboda

Nagrade su uručili zamjenik riječkog gradonačelnika, gospodin Marko Filipović i zamjenica primorsko – goranskog župana gospođa Marina Medarić. Nagrade Grada Rijeke i SMART-a primili/e su Željana Bučić – Talijan, Matica umirovljenika Grada Rijeke, Elizabeta Ribarić, Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka i Robert Ribarić, Udruga eRIpio – Hrvatska udruga za promicanje vrijednosti i tehnika civilne zaštite.

Nagrađeni za Primorsko – goransku županiju su Klara Frlan, Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja “Pegaz”, Martina Vranić, SOS centar za nenasilje i ljudska prava i Saša Smiljanić, Udruga osoba s invaliditetom grada Opatije.

SMART-ova nagrada “Organizator volontiranja 2018.” uručena je Centru za kulturu dijaloga, a nagrada u novoj kategoriji, “Školski volonterski klub 2018”, dodijeljena je Srednjoj školi Delnice. 

Dodijeljene su i pohvale Volonterskog centra Udruge SMART, koje su uručene Andreju Škedelu i Svetlani Pauletić, Dom za odrasle osobe Turnić, Snežani Mamuli, Centar za kulturu dijaloga, Mirandi Zakariji, Udruga žena operiranih dojki Nada, Marku Rubiniću, Udruga studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci, Vileni Bruketa Matković i Elizabeti Trubić, Društvo za zaštitu životinja Rijeka, Mileni Pađen Brnelić, Gradska knjižnica Rijeka, Kadiru Begoviću, Dobrotvorno društvo Merhamet, Vesni Perić, Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić, Heleni Panijan, Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja “Pegaz” i Nedi Šafar, Matica umirovljenika Grada Rijeke. Pohvaljene su i udruge Ri Rock i EDURI te osnovne škole “Fran Krsto Frankopan” Krk i Frane Petrića Cres, Solidarnost -srce u akciji te srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj i Graditeljska škola za industriju i obrt Rijeka -Zavolontirani volonteri.

Inspirirajte se kratkim filmovima o nagrađenim volonterkama, volonterima i organizacijama, možete ih pogledati ovdje. 

Dodjelu nagrade uveličao je Djevojački zbor Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova pod ravnanjem profesora Davora Juretića. Zbor je poznat po tome što učenici/e škole volonterski doprinose kulturnom životu šire zajednice održavajući koncerte u ustanovama socijalne skrbi, ali i podržavajući razne humanitarne akcije.

Međunarodni dan volontera obilježit ćemo izložbom kojom predstavljamo dosadašnje dobitnike i dobitnice nagrade te ćemo pokušati približiti bogat i raznoliki svijet volonterstva I različite oblike u kojima se ono manifestira. Izložba “Volonteri godine“ će se moći razgledati od 6. do 12. prosinca, u Atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, svakim danom, od 10 do 13 i od 17 do 20 sati (ako HKD nije otvoren, ući možete kroz Galeriju Kortil).