U razdoblju od 18. do 23. svibnja 2015. godine, održana je manifestacija Hrvatska volontira čiji je glavni cilj promocija i daljnji razvoj volonterstva.

Hrvatska volontira 2015. okupila je 195 organizatora volontiranja koji su u preko 60 gradova proveli više od 290 volonterskih aktivnosti kako bi svojim doprinosom potakli izgradnju sretnije i bolje zajednice.
Cilj ovogodišnje manifestacije bio je podsjetiti na vrijednosti volontiranja i dobrobit koje ono donosi svakom pojedincu, zajednici u kojoj živi, a time i društvu u cjelini. Osim što su pomagači, volonteri su pokretači i nositelji pozitivnih promjena te graditelji zajednica u kojima se osnažuju pojedinci i ima sve manje „gladnih“ i ranjivih.
“Iskreno vjerujem kako je najvažnija poluga društvenog napretka ono što čini sadržaj naših svakodnevnica; rješavanje problema koji su nam najbliži, izgradnja boljih odnosa, zaštita dostojanstva svih ljudi, obrazovanje i aktivizam. Ono što istinski posjedujemo jesu naša dobra volja, znanje i iskustvo i upravo je dobrovoljni angažman kroz koji dajemo i stječemo najbolje od sebe i za sebe možda najvažniji izraz naše slobode. Hrvatska volontira i ove je godine to potvrdila.” – istaknula je Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek.

Na važnost manifestacije za razvoj volonterstva u Hrvatskoj osvrnula se i izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, Jela Prgić Znika.
„I ove godine brojni volonteri i organizacije pokazali su da imaju snage, kreativnosti i volje uključiti se i volontirati na poslovima koji su korisni i vrijedni za njihove zajednice, ali i za njih same. Vjerujemo da smo kroz manifestaciju unijeli puno pozitive u mnoge gradove, općine, zajednice, da smo potaknuli mnoge ljude na makar malene promjene u stavu, da smo doprinijeli povezivanju ljudi i primjerima pokazali da je ZAJEDNO zaista LAKŠE, da smo ZAJEDNO zaista puno JAČI I VEĆI.“ – naglašava Prgić Znika.

Ugodno iznenađeni odazivu građana i raznolikošću volonterskih aktivnosti koje su organizacije osmislile za manifestaciju bili su i u Volonterskom centru u Rijeci.
Svjesni smo bogatstva, važnosti i utjecaja „volonterskog svijeta” i silna nam je želja da i ostatak javnosti bude upoznat s tom količinom pozitivnih i vrijednih aktivnosti koje se zbivaju oko nas svaki dan, a koje se često izgube u šumi loših vijesti. U sve provedene aktivnosti utkan je komadić srca onih koji, bez naknade, dobrovoljno daju sebe i svoje vrijeme ne bi li nam svima bilo malo ljepše, bolje i lakše, a time pomažu i samima sebi. Pokušajte i vi!“ – poručuje Marta Hauser, voditeljica volonterskog programa Udruge za razvoj civilnog društva SMART.

Volonterski centar Udruge “Mi” Split smatra da volontiranje već postaje životni stil sve većeg broja građana.
„Akcije provedene u Splitsko-dalmatinskoj županiji bile su usmjerene ka vršnjačkoj pomoći, različitim kreativnim radionicama, uređenju okoliša, što ujedno i govori o širini spektra aktivnosti kojima se volonteri mogu baviti. Volontiranje u našoj zajednici više ne spada u „trend“ ili „modu“, volontiranje je klasik. I u prilog tome govore rezultati svih dosadašnjih manifestacija, pa tako i ovogodišnje. Volonteri i organizatori volontiranja, stari i mladi, učenici i učitelji, muškarci i žene, svi na jednoj strani ujedinjeni za boljitak društva potpuno se uklapaju u ovogodišnju poruku manifestacije – Zajedno smo jači!“ – zaključuje Nives Ivelja, direktorica Udruge „MI“ iz Splita.

***

Hrvatska mreža volonterskih centara i Mreža mladih Hrvatske organizatori su manifestacije Hrvatska volontira kojom se na nacionalnoj razini nastoji mobilizirati velik broj organizatora volontiranja i volontera kako bi se istaknuo ogroman značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva.
Fotografije s manifestacije možete preuzeti OVDJE.
Manifestacija Hrvatska volontira provodi se u sklopu projekta “Prema punim potencijalima – Volontiranje osnažuje ljude i zajednice” čiji je nositelj Mreža mladih Hrvatske u partnerstvu s Volonterskim centrom Zagreb i Sveučilištem u Rijeci. Cilj projekta je doprinijeti socijalnoj i ekonomskoj koheziji u zajednicama diljem Hrvatske kroz uključivanje većeg broja volontera i podizanje kvalitete volonterskih programa unutar organizacija mladih i onih koji rade s mladima. Organizaciju i provedbu manifestacije podržavaju i donatori projekta: Europska unija koja financira projekt te Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo socijalne politike i mladih.
Više informacija pronađite ovdje:
• o Hrvatskoj mreži volonterskih centara
• o projektu ”Prema punim potencijalima – Volontiranje osnažuje ljude i zajednice“
• o rezultatima prošlogodišnje manifestacije Hrvatska volontira 2014.