Poziv za volontere/ke žive knjige!

Poziv za volontere/ke žive knjige!

U sklopu projekta “Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama”, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz Rijeke organizirat će žive knjižnice za učenike i učenice srednjih škola te jednu otvorenu za javnost u Rijeci tijekom 2021. godine.

Prije živih knjižnica, ‘knjige’ volonteri/ke će sudjelovati na jednodnevnom treningu u Rijeci. U slučaju epidemioloških mjera, aktivnosti će se održati online.

Udruga PaRiter ovim putem poziva zainteresirane pripadnike/ce manjinskih skupina da svojim sudjelovanjem doprinesu ovom događanju te kroz dijalog i upoznavanje s čitateljima potaknu razbijanje stereotipa, međusobno prihvaćanje i uvažavanje, kao i bolje razumijevanje. Traže se predstavnice i predstavnici različitih etničkih, nacionalnih i rasnih skupina, LGBTIQ+ osobe te njihovi roditelji, osobe s različitim invaliditetom, beskućnici/ce, stranci (koji privremeno ili duže vrijeme žive u Hrvatskoj), roditelji djece s poteškoćama u razvoju, migranti, azilanti… svi oni koji se prepoznaju i voljeli bi obogatiti živu knjižnicu svojom pričom. Mogu sudjelovati i osobe koje ne govore hrvatski jezik – udruga će osigurati prevoditeljice.

Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica: jedina razlika je što su knjige ljudi, koji ne samo da informiraju i pričaju priču, već mogu i odgovarati na pitanja te ih postavljati. Na taj način otvara se neposredni, otvoreni i prijateljski dijalog između čitatelja/ica i živih knjiga te se na inovativni način utječe na dotadašnje stavove, smanjuju se negativne tenzije i jača empatija prema drugima i drugačijima. U živoj knjižnici čitatelji pomoću kataloga živih knjiga odaberu i ‘posuđuju’ knjigu na ograničeno vrijeme, te je nakon čitanja (razgovora koji traje otprilike 30 minuta) ‘vraćaju na policu knjižnice’. 

Zainteresirane osobe mogu se javiti putem e-maila udruga@pariter.hr ili na broj 095 3935 611, a najkasnije do 25.04.2021. Više informacija možete saznati na internetskoj stranici udruge Pariter.