Udruga Biom kao glavni koordinator s partnerima od siječnja 2023. provodi projekt LIFE SUPport koji ima za cilj očuvanje posljednje preostale populacije bjeloglavog supa u Hrvatskoj, koja se nalazi na kvarnerskim otocima. Jedan od partnera na projektu je Javna ustanova Priroda koja vodi Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu. Među najvažnijim zadatcima projekta je smanjiti smrtnost ptića bjeloglavih supova koji zbog uznemiravanja od strane ljudi i uslijed drugih okolnosti ispadaju iz gnijezda te gube živote u moru. Projektom žele poboljšati i proces rehabilitacije te ispuštanja bjeloglavih supova u divljinu kako bi se povećale šanse za njihovo preživljavanje. Jedan od bitnih elemenata koji će osigurati uspješnost tih procesa je informiranje i edukacija nautičara i građana o primjerenom ponašanju u blizini kolonija gnijezdećih supova. U tome će njihovi budući volonteri (možda baš ti!) imati ključnu ulogu!

 • Opis aktivnosti na kojima će volonter_ka volontirati:
  Volonteri/ke će u paru obilaziti gumenim čamcem ključne lokacije u blizini kolonija gnijezdećih bjeloglavih supova te će informirati i educirati nautičare i građane o pravilima ponašanja u blizini gnijezda. Informiranje i educiranje će provoditi i na ključnim mjestima poput lokalnih marina.

Mjesto rada volontera_ke: Cres, Plavnik, Krk, Prvić, Opatija.
Razdoblje volontiranja: 15. lipnja – 15. kolovoza 2024. Minimalno predviđeno vrijeme koje volonter_ka može provesti na poziciji je mjesec dana.
Radno vrijeme volontera_ke: 6.5 sati dnevno, 5 radnih dana tjedno (moguće volontiranje i vikendom), odabir radnih dana će ovisiti o vremenskoj prognozi. U slučaju da u određenim tjednima vremenske prilike neće omogućavati rad na volonterskim aktivnostima, volonteri će u tim tjednima imati više slobodnih dana koje će odvolontirati u nekim drugim tjednima kada vremenske prilike budu pogodnije za vožnju gumenim čamcem.

 • Kakvog_u volontera_ku tražimo?
  Volonter_ka treba biti komunikativan_na i strpljiv_va osoba koja je u mogućnosti svakodnevno se voziti gumenim čamcem (ako imaš problema s morskom bolešću onda ova pozicija nažalost nije za tebe), treba znati plivati te biti fizički spretan_na kako bi po potrebi mogao_la asistirati u spašavanju ptića bjeloglavih supova iz mora.
 • Koje će vještine volonter_ka steći i unaprijediti?
  Volonter_ka će kroz ovaj program imati priliku dodatno razviti svoje komunikacijske i edukacijske vještine te fizičku spremu. Volonter_ka će moći povećati svoje znanje o bjeloglavim supovima, njihovoj zaštiti i otoku Cresu.
 • Koje jezike volonter_ka treba znati?
  Potrebno je aktivno znanje hrvatskog i engleskog jezika, no moguće je volontiranje i osoba koje nisu iz Hrvatske.
 • Koliko volontera_ki tražimo?
  Minimalno 2 punoljetna_e volontera_ke.
 • Kakvu opremu volonter_ka treba imati?
  Volonter_ka treba imati primjerenu terensku obuću i odjeću (čvršće cipele poput gojzerica, odjeću prikladnu za boravak na brodu, zaštitu od sunca).
 • Je li na ovoj volonterskoj poziciji moguće volontiranje osoba s invaliditetom?
  Volontiranje je moguće za nagluhe i slabovidne osobe, ovisno o razini oštećenja. Svi zainteresirani se mogu individualno javiti Biomu na volonteri@biom.hr kako bi saznali više informacija o volontiranju te kako bismo zajednički procijenili je li volontiranje moguće. Zbog zahtjevnosti samog terena i vrste volonterskih aktivnosti volontiranje nije moguće osigurati za osobe s motoričkim i intelektualnim poteškoćama.
 • Kakvu će edukaciju imati volonteri_ke?
  Volonter_ka će prije početka volontiranja biti educiran_a o pristupanju bjeloglavim supovima i kako izvaditi ptića bjeloglavog supa iz mora. Volonter_ka će dobiti i upute kako komunicirati s nautičarima i građanima o pravilnom ponašanju u blizini kolonija gnijezdećih bjeloglavih supova te upute o pravilnom ukrcavanju i iskrcavanju s gumenog čamca.
 • Gdje će volonteri biti smješteni tijekom razdoblja volontiranja?Smještaj za volontera_ku je osiguran i besplatan. Volonter_ka će biti smješten_a u Centru za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli u Belom na otoku Cresu u dvokrevetnoj sobi. Volonter_ka treba ponijeti vlastitu vreću za spavanje, a ukoliko nema vreću za spavanje Biom će ju osigurati. U centru postoji kuhinja s frižiderom, mikrovalnom pećnicom i štednjakom. U centru voda nije za piće.
 • Što je s troškovima prehrane?
  Osigurane su dnevnice u iznosu od 20 eura po radnom danu volontera_ke.
 • … a što s troškovima prijevoza?
  Volonteru_ki je pokriven putni trošak povratnog putovanja od doma do Cresa. Također, tijekom radnih dana volonteru_ki će biti osiguran prijevoz gumenim čamcem od Centra za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli u Belom na otoku Cresu do obližnjih kolonija gnijezdećih bjeloglavih supova, marina i drugih ključnih lokacija. Gumenim čamcem će upravljati licencirani skiper. Ovisno o budžetu projekta, možda ćemo moći osigurati sredstava za refundaciju troškova povratnog putovanja osobnim automobilom volontera_ke do Cresa kao i trošak lokalne vožnje u svrhu izvršavanja volonterskih aktivnosti (npr. informiranje građana u lokalnim marinama), no to ćemo utvrditi nakon odabira volontera_ke.

S volonterima će se sklopiti ugovori o volontiranju te će volonteri nakon obavljenog volontiranja dobiti potvrde o volontiranju. Volonteri će također dobiti volonterski paket (majica, šešir, bilježnica, termo šalica, platnena vrećica).

 • Koliko slobodnog vremena imaju volonteri_ke?
  Volonteri imaju 2 slobodna dana tjedno koja mogu provesti odmarajući na lokalnim plažama (toplo preporučujemo Lubenice), istražujući okolicu, planinareći, promatrajući bjeloglave supove u oporavilištu i uživajući u svim drugim čarima ljeta na otoku Cresu.

Ovo sve zvuči super! Kako se mogu prijaviti?
Ako ti se navedena volonterska pozicija sviđa, pošalji  svoj životopis i motivacijsko pismo na volonteri@biom.hr do 5.4.2024. S užim brojem kandidata će provesti intervjue tijekom prve polovice travnja te će prednost dati kandidatima koji mogu provesti cijelo razdoblje volontiranja (15.6.-16.8.2024.) na volonterskoj poziciji.