U organizaciji Hrvatske mreže volonterskih centara i Volonterskog centra Zagreb, 22. rujna 2014. održana je nacionalna konferencija na temu volontiranja mladih u sustavu odgojno-obrazovnih ustanova.
Cilj konferencije bio je okupljanje dionika ključnih za unaprijeđenje volonterstva u Hrvatskoj te zajedničko promišljanje i dijalog o ulozi odgojno-obrazovnih ustanova u uključivanju mladih u društvene procese kroz volontiranje. Konferencija je prikazala puni raspon potencijala volontiranja za doprinos izrastanju mladih ljudi u aktivne i svjesne građane spremne i sposobne preuzeti odgovornost za promjene, izazove i razvoj našeg društva kao i za svoj vlastiti, kako osobni tako i profesionalni razvoj.

U uvodnom dijelu programa, svoja iskustva u osnivanju i razvitku rada volonterskih klubova predstavili su koordinatori volontera, dok su svoje volonterske priče iznijeli i učenici – članovi volonerskih klubova u obrazovnim ustanovama iz cijele Hrvatske.
Konferencija je potom nastavljena uz panel donositelja odluka i drugih dionika ključnih za razvoj volonterstvakoji su razgovarali o ulozi volontiranja u odgojno-obrazovnom procesu, kao jednom od trenutno najraširenijih oblika praktične primjene građanskog odgoja.

Na panelu su sudjelovali Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih, Darko Tot, načelnik Sektora za potporu sustavu i programe Europske unije iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Romana Galić, pomoćnica pročelnice gradske uprave za osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Vedrana Spajić Vrkaš, profesorica na Filozofskom falultetu kao predstavnica akademske zajednice,Cvjetana Plavša Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te Ivana Kordić, voditeljica zagovaranja i osnaživanja u Volonterskom centru Zagreb kao predstavnica Hrvatske mreže volonterskih centara.

„Ako na sustavan način uspostavimo kvalitetne volonterske programe u odgojno-obrazovnim ustanovama omogućit ćemo ovome društvu da mlade ljude zatekne upravo u onome čarobnom trenutku između djetinjstva i odrasle dobi u kojemu ih život zove da izmisle sami sebe. Time ćemo također omogućiti djeci i mladima da uistinu ostvare svoja prava – tako što im stvorimo okruženje u kojem će naučiti kako preuzeti odgovornost.“ – poručila je Ivana Kordić, predstavnica Hrvatske mreže volonterskih centara.

Dok je profesorica Vedrana Spajić Vrkaš naglašavala blisku povezanost građanskog odgoja i volonterstva te njegovu ulogu u odgojno-obrazovnom sustavu, Cvjetana Plavša Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva osvrnula se na nagradu „Otisak srca“ koju zaklada od 2001. dodjeljuje školama za volonterski doprinos zajednici.
Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš i pomoćnica pročelnice gradske uprave za osobe s invaliditetom Grada Zagreba Romana Galić složile su se u zaključku da je jedino kroz međusektorsku suradnju moguće postići napredak na području volonterstva, a načelnik Sektora za potporu sustavu i programe Europske unije iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Darko Tot naglasio je da je projektom „Pokreni sebe, promijeni svijet“ obuhvaćeno 14% škola u Hrvatskoj i da je potrebno pronaći rješenje za preostale škole koje još uvijek nemaju volonterske programe.

U nastavku konferencije predstavljeno je još iskustava koordinatora volontera i učenika volontera iz obrazovnih ustanova iz cijele Hrvatske te su predstavljeni rezultati projekta „Pokreni sebe, promijeni svijet“ kroz prezentaciju prvog sveobuhvatnog priručnika o volontiranju za srednjoškolce te premijernim prikazivanjem kratkog promotivnog filma snimljenog za vrijeme održavanja manifestacije „Hrvatska volontira“.

U radnom dijelu programa vođeni su razgovori na temu izazova pri uspostavljanju volonterskih klubova u odgojno-obrazovnim ustanovama i volontiranju mladih u kontekstu građanskog odgoja, dok je za maloljetne sudionike konferencije organiziran posjet Zelenoj akciji i GONG-u gdje je održan razgovor na temu volontiranja u organizacijama civilnog društva.

Konferencija „Pokreni sebe, promijeni svijet“ organizirana je u sklopu projekta ”Pokreni sebe, promijeni svijet – mobilizacija potencijala volontiranja u prevenciji nasilja među mladima” financiranog od strane Europske unije kroz program IPA 2010 – Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija, a sufinanciranog od strane Grada Zagreba i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt je proveden u partnerstvu četiri regionalna volonterska centra te Grada Zagreba i Grada Osijeka.

FOTOGRAFIJE S KONFERENCIJE