Društvo za zaštitu životinja Rijeka (DZŽR) neprofitna i humanitarna organizacija koja već 25 godina djeluje u Rijeci i okolici dajući svoj doprinos zajednici pomažući odbačenim i izgubljenim životinjama. Udruga je osnovana u cilju sprečavanja zlostavljanja i nehumanog postupanja sa životinjama te podizanja opće svijesti kod odraslih ljudi i djece za plemenitiji odnos prema životinjama.  Djelatnosti s kojima se Udruga bavi su organiziranje predavanja, izložbi i dobrotvornih akcija šireći humane ideje o odnosu prema životinjama, registriranje negativnih pojava i postupaka prema životinjama i sprečavanja istih, suradnja s udrugama istih principa u zemlji i inozemstvu, suradnja s veterinarskim ambulantama i županijskom veterinarskom inspekcijom i sl.

Najiscrpljujući i najkompleksniji segment aktivnosti Društva je rad i briga za napuštene i zlostavljane pse u skloništu smještenom u šumskom predjelu na lokaciji između Viškova i Kastva. Sklonište je podijeljeno na 50-ak bokseva, a za stotinjak (100) pasa se svakodnevno brinu volonteri/ke osiguravajući im hranu, svježu vodu, šetnje i istrčavanje te potrebnu veterinarsku skrb. U ovom skloništu psi nemaju određeni  rok boravka (ne eutanaziraju se) i imaju osiguran smještaj do udomljenja odnosno do prirodne smrti.

S obzirom na velik broj pasa u azilu i tendencijom porasta tog broja dolazi do fizičkog i psihičkog iscrpljivanja volontera/ki, kojih nema dovoljno, te im je potrebna dodatna podrška volonterki i volontera. Okvirni zadaci volontera/ki su: dolazak u azil, puštanje pasa iz boxeva , čišćenje dvorišta i boxeva, priprema hrane i  vode, vođenje u šetnju, pružanje njege i pažnje, po potrebi rad na održavanju samog Azila: sitniji popravci (krpanje ili nadomještanje mreža u boxevima, i sl.) te manji građevinski radovi, pomoć pri udomljenju pasa  i razgovor s potencijalnim udomiteljima/cama.

Uvjet za volontiranje u Azilu za napuštene i zlostavljane pse je empatija prema životinjama i odgovornost, volonteri/ke mogu dolaziti i  jednom tjedno, u skladu sa svojim mogućnostima, prijevoz je osiguran. Prijaviti se mozete na jelovcanzdenka@gmail.com .

Brigom za napuštene životinje i njihovim sretnim udomljenjem doprinosimo zdravijoj, uljuđenijoj i kulturnijoj sredini, sredini humanih i plemenitih ljudi!