Volontiraj na Risnjaku – izrađuj drvenu šindru ili markiraj granice!

Volontiraj na Risnjaku – izrađuj drvenu šindru ili markiraj granice!

Nacionalni park Risnjak vas poziva da se pridružite na dvije volonterske aktivnosti, idealne za ljubitelje/ice kulturne baštine, autentične prirode i kretanja po zahtjevnom terenu u timu!

Postani Šindraš

Pridruži se i volontiraj na učenju autohtone vještine izrade šindre u autentičnom okruženju u srcu Gorskog kotara.

Osim učenja, doprinijet ćete obnavljanju kuća koje se nalaze u sklopu Parka, očuvanju kulturne baštine te estetskom i funkcionalnom uređenju Upravne zgrade Parka i postojećih pomoćnih objekata i putokaza u Parku te očuvanju prirodnog izgleda Parka proizvodnjom prirodnog građevinskog materijala koji se uklapa u okoliš.

Edukacija je važan dio ove aktivnosti te je vođena od strane mentora/edukatora kroz teoretsko – praktični dio u trajanju od 10 dana. Volonterima i volonterkama je osiguran smještaj u hostelu NP Risnjak, jedan topli obrok u danu za vrijeme trajanja volonterske aktivnosti te prijevoz od hostela do zgrade uprave u čijoj se neposrednoj blizini odvija aktivnost. Osiguran vam je i jedan dan obilaska NP Risnjak uz vodstvo.

Volontiranje se odvija od 31.07.2023. – 11.08.2023.

Uključi se u markiranje granica Strogih rezervata Bijele i Samarske stijene! 

Bijele i Samarske stijene strogi su rezervat pod upravom Nacionalnog parka Risnjak. U ovoj aktivnosti potrebno je markirati granicu navedenog područja kako bi ona bila vidljiva i poznata. Aktivnost će se odvijati u 3 skupine. U svakoj skupini biti će jedan djelatnik NP-a zbog čitanja granice s GPS uređaja i po dva volontera/ke koji bi označavali granicu. Zbog zahtjevnog terena potrebna je dobra fizička kondicija, a iskustvo planinarenja i kretanja po terenima ovakvoga tipa mogu biti od značaja za polaznika ove aktivnosti.

Zbog logistike, efikasnosti i praktičnosti, aktivnost počinje kada se prijave minimalno 2 osobe. Volonterima je osiguran smještaj u Crnom Lugu u hostelu Nacionalnog parka,  jedan topli obrok s desertom i pićem po povratku s aktivnosti te prijevoz do mjesta obavljanja aktivnosti sa službenim vozilom.

Volonterima nije osiguran prijevoz od njihovog mjesta prebivališta do Crnog Luga gdje su smješteni za vrijeme obavljanja aktivnosti.

Volontiranje se odvija od 31.07.2023. – 01.09.2023. 

Prijaviti se možete na sljedeće kontakte: edukator@np-risnjak.hr , 099 2600540, Marin Mikloška.