Udruga za razvoj civilnog društva SMART, zajedno sa 16 partnera, započela je s provedbom četiri nova projekta financirana iz fondova Europske unije:

“Wake-Up Call: Volunteer Manager Role”
“Osnaživanjem organizacija civilnog društva do kvalitetnijih socijalnih usluga”
“Solidarnost i kvaliteta u pružanju socijalnih usluga”
“Nove mogućnosti – veći izgledi za zapošljavanje nezaposlenih mladih”.

Navedeni projekti usmjereni su na različita područja civilnog društva, od sustavnog unaprjeđenja kvalitete menadžmenta volontera/ki, do unaprjeđenja sposobnosti i kvalitete rada organizacija civilnog društva koje pružaju socijalne usluge, pa sve do unaprjeđenja znanja i vještina nezaposlenih mladih kako bi povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.
Projekti će se provoditi na području 11 županija u Republici Hrvatskoj, te na području 5 zemalja Europske unije. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora nešto je viša od pola milijuna eura, odnosno nešto manja od 4 milijuna kuna, od čega je udio Udruge SMART oko 1,5 milijun kuna. Fondovi Europske unije u sklopu kojih su finacirani spomenuti projekti čine: Erasmus+, Europski socijalni fond te Instrument pretpristupne pomoći (IPA 2007.-2013.).
U narednom nas razdoblju čeka veliki posao, zbog čega smo vrlo entuzijastični, a smatramo da naš pristup i iskustvo pokazuju da sredstva dostupna kroz EU fondove nije jednostavno, ali nije niti nemoguće dobiti. Ono što u svom 15-ogodišnjem radu prepoznajemo kao važnost i nužnost za uspješnost, jesu spremnost organizacije na prilagođavanje projekata s obzirom na uvjete natječaja (geografsko područje, ciljane skupine itd.), a posebno stalna potreba za umrežavanjem, odnosno važnost i kvaliteta partnerstva.

Više o navedenim projektima možete pročitati ovdje. Uskoro ćemo detaljnije predstaviti projekte i mogućnosti uključivanja u iste!