Regionalni volonterski centar Rijeka

Regionalni volonterski centar Rijeka

Udruga za razvoj civilnog društva SMART od 2005. godine u provodi program „Regionalni volonterski centar“ na području Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije. Cilj programa je osigurati neophodnu infrastrukturu za promociju volonterstva te pružiti stručnu i kontinuiranu podršku organizatorima volontiranja (prvenstveno udrugama i javnim ustanovama) kako bi unaprijedili kvalitetu svojih volonterskih programa i uključili veći broj volontera u svoje aktivnosti.

Od 2008. godine, Regionalni volonterski centar ima kontinuiranu potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na način da je navedeno Ministarstvo sufinanciralo aktivnosti Regionalnog volonterskog centra kroz trogodišnje potpore, koja je sada jednogodišnja. Ukupna potpora Ministarstva do sada je pokrivala oko 50% redovnih troškova aktivnosti Volonterskog centra i iznosila je oko 200.000,00 kn godišnje.

Regionalni volonterski centar Udruge za razvoj civilnog društva SMART provodi niz različitih aktivnosti na području gore spomenutih županija, a neke od ključnih su:
– Edukacija koordinatora volontera;
– Edukacija volontera;
– Vođenje baze volontera i organizatora volontiranja;
– Spajanje organizacija i volontera;
– Promocija i uvođenje standarda za razvoj kvalitetnih volonterskih programa;
– Promocija volontiranja;
– Dodjela godišnjih nagrada za volontere;
– Pružanje podrške razvoju lokalnih volonterskih centara;
– Informiranje i savjetovanje;

Partneri u provedbi programa Regionalnog volonterskog centra su Grad Rijeka, Primorsko- goranska županija, Istarska županija, Karlovačka županija i Ličko – senjska županija.