Projekt SoVol – napredak projekta i poziv ustanovama u socijalnoj skrbi na uključivanje

Projekt SoVol – napredak projekta i poziv ustanovama u socijalnoj skrbi na uključivanje

U prethodnom razdoblju nastavio se naš rad na trogodišnjem projektu „SoVol – Izgradnja kapaciteta u socijalnom sektoru kroz razvoj volonterskih programa u ustanovama socijalne skrbi u regiji Srednje i Istočne Europe“. 
Osim što su partneri naporno radili na izradi prvih verzija obrazovnih sadržaja i pedagoških materijala nužnih za razvoj volonterskih programa u ustanovama socijalne skrbi, u prethodnom se razdoblju održao i četvrti po redu partnerski sastanak u Banskoj Bystrici u Slovačkoj. Partnerski sastanak poslužio je, osim za dovršavanje prvih verzija intelektualnih rezultata i za daljnje dogovore o dinamici pilot procesa svih izrađenih materijala i edukacija u konkretnim ustanovama socijalne skrbi.
U svakoj od 6 partnerskih zemalja odabrana je po jedna ustanova s kojom će se u nadolazećem periodu provesti niz aktivnosti usmjerenih uspostavi volonterskog programa. U Hrvatskoj će tu ulogu imati Centar za autizam Rijeka, ustanova koja je uspostavljena 1996. godine kao podružnica Centra za autizam Zagreb. Od 2018. godine Centar djeluje kao samostalna ustanova u području odgoja, obrazovanja i rehabilitacije učenika s teškoćama iz spektra autizma, motivirana za uspostavu kvalitetnog volonterskog programa i snažnije uključivanje zajednice u svoj volonterski program.
Osim Centra za autizam Rijeka, aktivnosti koje će se provoditi kroz projekt bit će otvorene i dostupne drugim ustanovama socijalne skrbi. Radi se o dvodnevnoj edukaciji za koordinatore volontera krajem rujna i jednodnevnoj edukaciji za mentore volontera tijekom listopada. Pozivamo sve zainteresirane da se jave i što prije rezerviraju svoje mjesto na spomenutim edukacijama na marta@smart.hr  .

Za sve one koji se žele detaljnije upoznati s projektom SoVol projektni tim izradio je i informativnu web stranicu projekta  a ostale informacije o projektu možete pronaći ovdje. 
Nositelj projekta je Önkéntes Központ Alapítvány (OKA) iz Mađarske, a partneri: Platforma dobrovolnickych centier a organizacii iz Slovačke, Stowarzyszenie Centrum Wolontariatu iz Poljske, Asociatia Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat iz Rumunjske, Movisie-Kennis En Advies Voor Maatschappelijke Ontwikkeling iz Nizozemske i Udruga za razvoj civilnog drustva SMART. Projekt je financiran sredstvima Europske unije kroz program Erasmus+, Strateška partnerstva – Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse. Projekt traje od rujna 2016. do kolovoza 2019.