Poziv organizacijama – Mreža koordinatora volontera IŽ i Prezentacija Standarda kvalitete volonterskih programa

Poziv organizacijama – Mreža koordinatora volontera IŽ i Prezentacija Standarda kvalitete volonterskih programa

Pozivamo vas na dva događanja namijenjena organizacijama s područja Istarske županije koje uključuju volonterke i volontere u svoj rad, odnosno koordinatorima/cama volontera/ki, koja će se održati u prostoru Dnevnog boravka Društvenog centra Rojc, na adresu Gajeva 3, Pula .

Sastanak Mreže koordinatora volontera Istarske županije, 7. veljače, u 11 sati.

Mreža koordinatora volontera zamišljena je kao mjesto susreta koordinatora i koordinatorica volontera/ki iz raznih organizacija, s ciljem pružanja međusobne podrške i razmjene iskustva, izazova i dobre prakse. Mreža koordinatora volontera više od 10 godina postoji u Primorsko – goranskoj županiji, a osnovala ju je Udruga SMART, Volonterski centar Rijeka, čije će nam se predstavnice pridružiti na sastanku i podijeliti svoje iskustvo. Sastanak će poslužiti za formiranje Mreže, te za zajedničko promišljanje o temama, dinamici sastajanja i načinu rada buduće Mreže. Predviđeno trajanje sastanka je dva sata.

● Prezentacija Standarda kvalitete volonterskih programa za organizatore volontiranja, 7. veljače, u 13:30 sati.

Standardi kvalitete volonterskih programa za organizatore volontiranja su namijenjeni svim organizatorima volontiranja koji žele razvijati volonterske programe temeljene na kvaliteti, koje mogu dokazati. Glavni cilj Standarda kvalitete je osigurati kvalitetu volonterskog programa u cilju unaprjeđenja volontiranja. Radi se o alatu organizacijskog razvoja, u području rada s volonterima, kojega je izradio Hrvatski centar za razvoj volonterstva (HCRV) čiji je SMART jedan od osnivača. Standardi se temelje na samoprocjeni, vodeći se već definiranim standardima kvalitete i pripadajućim kriterijima. Svaki standard i kriterij procjenjuju se prema popisu predloženih dokaza. Zainteresiranim organizacijama koje žele započeti rad na unaprjeđenju kvalitete volonterskog programa, bit će dostupna i mentorska podrška SMART-a i Volonterskog centra Istra. Predviđeno trajanje prezentacije je 1 sat i 30 minuta.

Kako biste se prijavili na jedno ili oba događanja, molimo vas da popunite prijavnicu koja se nalazi ovdje , najkasnije do 31. 1. 2019.
Trebate li više informacija ili dodatno pojašnjenje, molimo vas da nas kontaktirate na 051/332 – 750; marta@smart.hr (Marta Hauser) ili na 097 671 3214; vci@vci.hr (Aleksandra Lera).

Sastanak Mreže i Prezentacija Standarda kvalitete provode se kroz projekt PORIV – Podrška razvoju infrastrukture volonterstva , koji je usmjeren ka rješavanju problema nedostatne razvijenosti kapaciteta ključnih dionika u razvoju i promociji volonterstva – organizacija koje uključuju volontere i volonterskih centara. Svrha je projekta, s jedne strane osigurati visoku razinu kvalitete volonterskih programa , a s druge strane adekvatnu podršku organizatorima volontiranja , veću vidljivost volonterstva na regionalnoj i lokalnoj razini te posljedično veću uključenost građana u volontiranje. Projekt je započeo u lipnju 2017. i traje do lipnja 2019. Više informacija ovdje.