Potres – kako donirati i volontirati na prikupljanju pomoći

Potres – kako donirati i volontirati na prikupljanju pomoći
Drage volonterke i volonteri, svi imamo potrebu uključiti se i pomoći ljudima koji su ostali bez svega u razornom potresu no trebamo biti oprezni i pratiti upute onih koji imaju potrebnu stručnost i znanje za upravljanje kriznim situacijama.

Na raznim će se lokacijama u Rijeci prikupljati pomoć, a mi  vam donosimo mjesta gdje možete donirati i volontirati. Ljubazno vas molimo da prije odnošenja vaših donacija pažljivo pročitate što je potrebno, kako ne biste stvarali dodatan posao volonterima koji vaše donacije moraju sortirati i kako bi građani pogođenog područja dobili sve što im je sada najpotrebnije. Ove ćemo infomacije nadopunjavati novima. 

Hrvatski crveni križ

Hrvatski Crveni križ poziva sve one koji žele i mogu pomoći stradalima novčanom donacijom, donacije uplate na sljedeći račun:

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516
Poziv na broj: 770
Za uplate iz inozemstva – SWIFT CODE: PBZGHR2X

Za sve građane koji žele donirati materijalna sredstva donosimo popis artikala koji su potrebni i podsjećamo da se donacije obavljaju u Gradskim društvima Crvenog križa.

Građani se mogu obratiti u najbliže društvo Hrvatskog Crvenog križa:

Crveni križ Rijeka, Školjić 10c, Rijeka, prima vaše donacije popis artikala nalazi se ovdje, a na webu CK Rijeka provjerite kada možete svoje donacije donijeti.

Omladinski kulturni centar Palach

Palach nastavlja p sa sakupljanjem potrepština za stradale u potresu, od 18.01.2021., od 16:00 do 19:00 sati . Ako netko ima potrebu  nešto donijeti prije ili van ovog radnog vremena mogu se javiti u inbox . Prikupljanje će trajati neodređeno vrijeme odnosno dok  stižu informacije o potrebama s terena, redovito će ažurirati potrebe prema tim informacijama, pa pratite novosti na stranicama na kojima možete naći i popis potrebnog. U Palachu su potrebni i volonteri za prijem, sortiranje i pakiranje humanitarne pomoći. Prijaviti se možete mailom na asja@hkd-rijeka.hr ili telefonom na 091/435-2645. 

Klub mladih Rijeka

Humanitarna pomoć prikupljat će se u prostorijama DSR Primorje na adresi: ŽELJEZNIČKI PROLAZ 2D, Rijeka – odmah ispod Kluba mladih Rijeka
Prihvat pomoći organiziran je svakodnevno od 18.1.2021., od 15:00 do 19:00 sati. 
Prostor za prihvat humanitarne pomoći pripremljen je sukladno epidemiološkim preporukama i mjerama kako bi zaštitili i one koji humanitarnu pomoć donose i volontere koji će raditi na prihvatu pomoći, volonteri se prijaviti mogu putem linka: https://tinyurl.com/HocuVolontirati . 
Molimo vas da se striktno držite dostavljenih uputa što je od hrane, higijenskih potrepština i zaštitne opreme potrebno jer neće biti u mogućnosti prihvatiti i distribuirati ništa drugo osim navedenog.

Sveučilište u Rijeci, Kampus na Trsatu

S obzirom na brojne upite ovim putem vas želimo obavijestiti kako je koordinaciju aktivnosti pružanja pomoći unesrećenima uslijed potresa preuzeo  Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.
Sveučilište u Rijeci stavilo je svoje prostore na raspolaganje vezano za organiziranje prihvatnog mjesta na Kampusu te se sada čeka daljnja uputa Stožera vezano za prikupljanje potrepština.
Koordinacija volontera u slučaju potrebe bit će organizirana kroz Volontersku mrežu UNIRI.
Ako ste voljni pomoći možete se prijaviti putem obrasca ovdje te će vas u slučaju potrebe kontaktirati.

Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost

U sućuti i solidarnosti s građanima i građankama Petrinje i okolnih mjesta koji su u današnjem razornom potresu izgubili život i svoje bližnje, te svima koju su stradali ,Fond 5.5 za kriznu podršku nakon potresa Zaklade SOLIDARNA pokreće hitnu donatorsku akciju prikupljanja sredstava za kriznu podršku žrtvama potresa u Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji.
Pomoć i podrška našim sugrađanima i sugrađankama moraju biti dostupni što prije! Donacije se prikupljaju putem Fonda 5.5 – za kriznu podršku nakon potresa, pokrenutog u travnju za pomoć Zagrepčanima i Zagrepčankama. Uslijed ove strašne nove nedaće, djelovanje Fonda širimo na sve gradove, sela i mjesta koji su stradali u protekla dva dana.

Donacije možete uplatiti na nenamjenski račun Zaklade SOLIDARNA za krizna stanja:

Račun za hitne i krizne akcije: HR2424020061500078406
Svrha: SOLIDARNO S PETRINJOM & SMŽ
Poziv na broj: 01-2021
SWIFT SWIFT/BIC: ESBCHR22