U organizaciji Udruge Delta, Udruge SMART, Prve riječke hrvatske gimnazije i Osnovne škole Vežica, u utorak, 7. svibnja 2019. godine u Rijeci, održana je konferencija „Otkrivajući svijet školskog volontiranja“. Konferenciji je prisustvovalo više od 80 djelatnika i djelatnica srednjoškolskih ustanova s područja Primorsko-goranske županije, učenika i učenica, njihovih roditelja, predstavnika i predstavnica Grada Rijeke, Filozofskog fakulteta u Rijeci i različitih udruga. Cilj je ovog zajedničkog druženja bio naglasiti važnost volontiranja u rastu i razvoju mladih u aktivne i svjesne građane – građane koji su spremni i sposobni preuzeti odgovornost za promjene, izazove i razvoj društva kao i za svoj vlastiti osobni i profesionalni rast i razvoj.
Konferencija je otvorena predstavljanjem Brights – Digitalne priče o volontiranju učenice Medicinske škole u Rijeci. Potom je publika imala prilike čuti volontersku priču učenice i učenika iz Srednje škole Delnice, dugogodišnje iskustvo i motivaciju za razvojem školskog volontiranja koje je podijelila Sandra Vidović, stručna suradnica knjižničarka i koordinatorica volontera Prve riječke hrvatske gimnazije te obraćanje Sande Sušanj, pročelnice Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Nakon navedenog uslijedilo je kratko predstavljanje projekta VOLLUMEN – širenje mreže školskog volontiranja, niza aktivnosti koje su provedene i najznačajnijih rezultata koji su ostvareni. Andrea Rubčić, stručna suradnica psihologinja i koordinatorica volontera Medicinske škole u Rijeci osvrnula se na nedavno iskustvo studijskog posjeta u Karlovac te napore i uspjehe koji se ondje postižu u volontiranju mladih.
Kao završni dio programa konferencije uslijedila je panel diskusija kojoj je cilj bio osigurati prostor različitim akterima iz zajednice da podijele svoj svijet volontiranja s publikom, svoja iskustva i priče koje ponekad prelaze granice Hrvatske, ali i izazove s kojima se susreću u razvoju školskog volontiranja. Panel diskusiju je moderirala Bojana Ćulum Ilić s Filozofskog fakulteta u Rijeci, Odsjeka za pedagogiju, a na panelu je sudjelovala učenica volonterka Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica, Elena Busanić, stručna suradnica psihologinja i koordinatorica volontera Srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj, Roma Đurić i Matteo Ristić, volonteri s iskustvom međunarodnog volontiranja te Mirela Pašić, viša stručna suradnica za programe i mlade Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Glavni zaključci panel diskusije ukazuju da volontiranje predstavlja svijet koji širi vidike, obogaćuje i osnažuje pojedince, ali i gradi snažne veze s drugim ljudima, ali i zajednicom u kojoj živimo. Manje, ruralne i otočne zajednice pokazale su da prilika za volontiranje ima i ondje. Iako su nastavnici često pokretači školskog volontiranja, dodatno je naglašeno da inicijativa i ideja učenika ne manjka te se često uspješno realiziraju. Volonteri s iskustvom međunarodnog volontiranja dodatno su naglasili da prilike volontiranja u inozemstvu osnažuju volontere da izađu iz svojih granica sigurnosti i udobnosti, da upoznaju nove kulture i jezike. Pozvali su mlade da se okušaju u međunarodnom volontiranju te da krenu s upoznavanjem svijeta volontiranja, lokalno i globalno.
Na samom kraju konferencije, publici je najavljena ovogodišnja manifestacija Hrvatska volontira, koju već devetu godinu za redom organizira Hrvatski centar za razvoj volonterstva. Ove godine Hrvatska volontira održat će se od 22. – 25. svibnja 2019., a cilj je ove manifestacije iz godine u godinu ukazivati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva. Svi prisutni pozvani su da za svibanj osmisle i prijave volonterske aktivnosti svojih učenika i učenica te na taj način krenu ili pak nastave s otkrivanjem čari svijeta volontiranja.
Konferencija „Otkrivajući svijet školskog volontiranja“ za srednje škole i učeničke domove jedno je od dva završna događanja projekta ”VOLLUMEN – širenje mreže školskog volontiranja“ financiranog od strane Europske unije kroz program Europskog socijalnog fonda, a sufinanciranog od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Dodijeljena sredstava za provedbu projekta iznose 1.196.958,72 kn.

Fotografija: Marko Laća