U prva dva dana manifestacije provedeno je više od 130 volonterskih aktivnosti u cijeloj Hrvatskoj, a sve s ciljem promoviranja vrijednosti volontiranja!

Od ponedjeljka, 16. svibnja, građani se u sklopu manifestacije „Hrvatska volontira“ uključuju u mnogobrojne aktivnosti poput uređenja prostorija i okoliša organizacija te sudjelovanja u raznim edukativnim i kreativnim radionicama, dok organizatori volontiranja, u duhu teme ovogodišnje manifestacije, u aktivnosti uključuju volontere iz poslovnog sektora.
U sjevernoj Hrvatskoj, mnogobrojne volonterske aktivnosti preseljene su na otvoreno. Udruga za pomoć osobama s intelektulanom teškoćama Jaglac Orahovica, u suradnji s lokalnim tvrtkama Ptiček-električarski obrt, Briit d.o.o., Dafit d.o.o. i Marbo d.o.o. ovaj tjedan provodi akciju „Zajedno smo jači u akciji za Jaglac!“ u kojoj su volonteri iz poslovnog sektora, uz volontere udruge uveli električne instalacije u pomoćnu zgradu i drvenu sjenicu organizacije, a u narednom razdoblju postavit će i fasadu na zidove zgrade. Mreža udruga Zagor provela je 17. svibnja u Zaboku radionicu „Kreiraj i druge inspiriraj“. Volonteri su sudjelovali u izradi plakata koji imaju za cilj promociju vrijednosti volontiranja. Izrađeni plakati bit će postavljeni po školama i institucijama kako bi se što više građana/ki potaknulo na uključivanje u volonterske aktivnosti.
U Zagrebu, volonteri IX. gimnazije su, zajedno s volonterima – djelatnicima tvrtke Ericsson Nikola Tesla organizirali dvije volonterske akcije. Danas je održana prva, u kojoj su se djelatnici tvrtke odmaknuli od svoje svakodnevice i pomogli učenicima obojati školske tribine kako bi uljepšali okolinu u kojoj učenici škole svakodnevno borave. Radna akcija samo je uvod u njihovu drugu zajedničku aktivnost – radionicu za učenike prvih razreda na temu „Umreženo društvo i mi“.
Brojne su se aktivnosti proteklih dana događale i na zapadu Hrvatske; jedna od njih je i akcija „Pravda dostupna svima“ koju su provodili Centar za participaciju žena u društvenom životu zajedno s Centrom za građanske inicijative Poreč, Odjelom za pomoć žrtvama i svjedocima i ELSA Rijeka, udruženjem europskih studenata prava. Cilj aktivnosti bio je omogućavanje svim građanima jednak pristup pravosuđu, promicanje volonterstva, informiranje o radu udruga na području zaštite ljudskih prava s ciljem poticanja i organiziranja raznih oblika volontiranja.
Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka u suradnji s Udrugom za Pet Therapy Indeficienter Vinkuran te uz potporu Zaklade Hrvatska za djecu održali su radionicu u sklopu R.E.A.D.® programa “Čitaj (o) psu©”. Cilj programa je razvoj komunikacijskih kompetencija i vještina čitanja kod djece s teškoćama u razvoju uz pomoć nekonvencionalnih metoda: čitanja terapijskim psima i interakciji s njima (četkanje, šetnja, hranjenje). U opuštenoj atmosferi, učenici su ostvarili kontakt s psima, pričali im priče i čitali slikovnice.
U južnoj Hrvatskoj su u protekla dva dana provedene različite volonterske aktivnosti od kojih izdvajamo sljedeće: učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, pod mentorstvom Maria Klarića uredili su i obojali ulazna vrata Centra Zlatno doba Udruge „MI“ – Split. Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split već dulje vrijeme uključuje svoje učenike u različite volonterske akcije, koje su korisne podjednako i za same volontere kao i za čitavu zajednicu.
Također, Udruga „Srce“ Split i Splitska banka su u sklopu manifestacije Hrvatska volontira uređivali prostorije Udruge. Cjelodnevna akcija čišćenja, brušenja, zaštite rubova i namještaja te bojanje i završno čišćenje uspješno je provedena u ponedjeljak, a pokazala je koliko je bitno da se u izgradnju zajednice uključe svi pripadnici društva.
Volonteri u istočnoj Hrvatskoj punim su se srcem uključili u razne aktivnosti manifestacije. Zaposlenici dm-drogerie markt d.o.o.-a u ponedjeljak su pomagali u sortiranju i podijeli humanitarne pomoći u Crvenom Križu Osijek. Volonteri su složili velik dio rabljene odjeće i obuće, a tijekom prijepodneva akciji su se pridružili i volonteri osječkog Crvenog križa te predstavnici medija.
U utorak, djelatnici dm-drogerie markt d.o.o.-a i PBZ-a sudjelovali su u šetnji pasa u osječkom skloništu za napuštene životinje Udruga Pobjede, korisnici Doma umirovljenika Osijek sudjelovali na kreativnoj radionici, dok se u Belišću volontiralo na uređenju dječjeg igrališta u organizaciji Lokalnog volonterskog centra “Zvono”.

Krajem tjedna, u volonterske aktivnosti u sjevernoj Hrvatskoj uključit će se mnogobrojni djelatnici iz poslovnog sektora. Tako će 20-ak volontera tvrtke IBM Hrvatska, zajedno s odgajateljima i korisnicima urediti okućnicu i vanjski izgled stambene zajednice Doma za odgoj djece i mladeži Zagreb. Nadalje, 40-ak zaposlenika Privredne banke Zagreb pridružit će se Centru za rehabilitaciju Zagreb u Sloboštini gdje će se baviti hortikulturom i uređenjem jahališta. U Zadru, 100 zaposlenika tvrtke Philip Morris u petak će s Volonterskim centrom Zadar i Centrom za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov oličiti i urediti okoliš Centra te se družiti s korisnicima.
Očekuje se da će, u sklopu manifestacije, na području cijele Hrvatske u više od 20 volonterskih aktivnosti sudjelovati preko 400 volontera iz poslovnog sektora.

Prepoznaj svoju snagu. Pokreni svoju zajednicu. Uključi svoju tvrtku. Zavolontiraj se!

Hrvatska mreža volonterskih centara od 2011. organizira manifestaciju „Hrvatska volontira“ koja se ove godine održava od 16. do 21. svibnja 2016., a uključuje velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promoviraju volontiranje. Popis svih volonterskih aktivnosti možete naći na sljedećoj poveznici.
Za dodatne informacije pogledajte poveznice: Hrvatska mreža volonterskih centara, projekt ”Širenje područja suradnje“.