U utorak, 23. svibnja 2017., građanska inicijativa okupljena oko projekta Kortil u živo organizirala je volontersku akciju Uređenja trga između škola uz ulicu Podhumskih žrtava na Sušaku. Volonterska akcija organizirana je u sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira, koja ima za cilj promicati volonterstvo kao neprocjenjiv doprinos u razvoju zajednice, a ove se godine odvija već sedmu godinu za redom, u tjednu od 22.-27.05.2017.

U skladu sa sloganom ovogodisnje manifestacije „Volontiraj! – biraj zajednicu u kakvoj želiš živjeti.“ volonterskom akcijom uređenja trga željeli smo potaknuti odnos učenika i stanara prema vlastitom okruženju, ali i nadležne službe na podršku ovoj i sličnim građanskim inicijativama. Kao zajednički javni prostor koji skriva mnoge potencijale za učenike i stanare iz susjednih zgrada, trg je u jedno popodne postao mjesto okupljanja svih onih koji vide potencijal trga i potrebu da se isti uredi i prilagodi potrebama vrlo raznolike populacije koja ondje gravitira. Bogati program uključio je čišćenje trga, sadnju različitih sadnica, radionice izrade lampiona, čvorova i filcanja vune, izradu mozaika od prikupljenih čepova, izložbu „Trg nekad i sad“, performans, glazbeno-plesni program i drugo.

Akciju su podržali učenici i nastavnici Osnovne škole Centar, Volonterski centar Udruge SMART, Umjetnička organizacija Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA, Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke (DPURi), učenici i nastavnici Građevinske i tehničke škole Rijeka, učenici i nastavnici Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka, Galerija Kortil i Hrvatski kulturni dom Sušak, Mjesni odbor Centar-Sušak te brojni susjedni stanari i građani.